I obyčejné vši nás seznamují s historií lidstva, prozrazuje parazitolog Jan Štefka

15. srpen 2014

Možná by měl radost, kdyby jeho pětiletý syn donesl z mateřské školy vši. Parazitolog Jan Štefka propadl biologii už na gymnáziu. „Byl jsem už od dětství obklopen přírodou,“ vysvětluje vědec, který letos získal Prémii Otto Wichterleho.

Co je podle něj zajímavé i na obyčejných vších? „Svým způsobem následují člověka cestou po světě. Vši se šířily spolu s člověkem,“ vysvětluje historické hledisko. Právě prostřednictvím obyčejných vší se můžeme seznámit s historií lidstva.

Čtěte také

Parazitolog Jan Štefka začínal jako zoolog. A obratlovci ho zajímají dodnes, stejně jako hostitelé parazitů. „Zajímavá je dlouhodobá interakce dvou organismů. Ty se v evoluci potkávají po milióny let. Jeden musí reagovat na druhého,“ popisuje.

Moderátorka Lucie Výborná se po rozhlasových linkách do Českých Budějovic ptala Jana Štefky také na jeho pobyt na Galapágách. Tam spolu s kolegy odchytal ptáky a odebral parazity, které poté v laboratoři zkoumal.

Na co během svého výzkumu přišel? A co ho na Galapágách nejvíc překvapilo? Také to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio