I jarní slunce umí být zrádné. Dermatoložka Monika Arenbergerová radí použít 3K

1. květen 2016

Konečně přicházejí první slunečné dni, teplé počasí láká ven a třeba i ke slunění. Ale pozor, i na jaře byste neměli zapomínat na ochranné krémy, jak připomíná dermatoložka Monika Arenbergerová.

Jarní slunce, to je v českých podmínkách poměrně obtížný živel. „Češi v dubnu květnu nepoužívají ochranné krémy a často na to doplatí,“ varuje tato dermatoložka v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou. „Minulý květen jsme byli co se týče slunečního záření na úrovni Jadranu. Jarní slunce tedy může být agresivní,“ připomíná.

A nejlepší prevence? Podle ní nepobývat na slunce mezi 11. a 15. hodinou. A nezapomínat na ochranné krémy. „Lepší než krémová ochrana zatím vymyšlena nebyla,“ uznává Monika Arenbergerová a připomíná 3K, tedy tři ochrany proti slunci – košili, krém a klobouk.

V souvislosti s mateřskými znaménky podle ní stále panuje řada mýtů. „Lidé třeba mají pocit, že mateřské znaménko nemůže být melanomem,“ uvádí jede z nich. Jenže znaménko se může během života kdykoliv a jakkoliv změnit, přitom si změn obvykle nevšimneme.

Čtěte také


10. ročník akce Stan proti melanomu
Nechte si poradit od odborníků, kteří vám vyšetří znaménka a promluví si s vámi o kožních problémech.
Přijďte 2. 5. na Václavské náměstí v Praze, 9. 5. na náměstí Svobody v Brně a nebo 10. 5. do Shopping Parku Avion v Ostravě, vždy od 10 do 18 hodin.

Proto bychom podle jejích slov měli chodit pravidelně k lékaři, nejlépe k dermatologovi. „A to hlavně lidé se světlou kůží, blonďáci s modrýma očima nebo ti, kterým se objevil nový pigment,“ radí a přináší také dobrou zprávu: „Z 90 % se nám melanom podaří zachytit včas. V takových případech vyříznutí znaménka znamená vyléčení.“

Audio záznam rozhovoru, ve kterém se dozvíte mnoho dalšího, si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio