Hynek Bočan, televizní a filmový režisér

15. červenec 2012

Svá poslední léta spojil se seriálem Zdivočelá země. „Jde konkrétně o dvacet let,“ upřesňuje režisér Hynek Bočan. Jak moc se mu bude stýskat po seriálu, který natáčel tak dlouho? A jaká bude poslední, čtvrtá série, která se chystá na televizní obrazovky? Také na tyto otázky se jej zeptal moderátor Václav Žmolík.

Zítra ČT1 uvede ze třetí série oblíbeného televizního seriálu poslední díl. Pouze s malou mírou nadsázky by se tak dalo říct, že se tento rok v České televizi nese právě ve znamení Zdivočelé země. „Nejen Česká televize má rok Zdivočelé země. Rok ‚zdivočelé země‘ máme všichni,“ neodpustí si režisér Hynek Bočan.

Vzápětí se však už vrací k seriálu, který zatím ve třech sériích vyprávěl příběh válečného hrdiny ze západní fronty, jenž si chce po konci 2. světové války splnit svůj sen – chovat koně. „Po dlouhých debatách, které nebyly snadné, nakonec Česká televize souhlasila, že Zdivočelou zemi odvysílá celou. Jde o 45 dílů, které spolu úzce souvisejí,“ říká režisér.

„Jednotlivé série jsme točili s přibližně pětiletými přestávkami. Využili jsme toho, že představitelé našich hrdinů mezitím fyzicky zestárli. V prvních dílech byli kovbojové téměř dětmi, dnes jim je přes 40 let,“ podotýká.

Nápad natáčet Zdivočelou zemi se podle Hynka Bočana zrodil už na sklonku minulého režimu. Politická konstelace však tehdy kontroverznímu seriálu nepřála. Zelenou tak seriálu dal až generální ředitel České televize Ivo Mathé.

Jak vlastně probíhalo obsazování rolí? Také na to Hynek Bočan Václavu Žmolíkovi odpověděl. Přiblížil však například i to, jak ve Zdivočelé zemi zužitkoval své zkušenosti ze Záhady hlavolamu nebo proč zpočátku předpokládal, že Zdivočelá země bude pouze pětidílný seriál.

Záznam celého rozhovoru s Hynkem Bočanem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio