Hvězda srbské královny etno music září stále víc

Srbská zpěvačka Bilja Krstičová se stala žijící legendou. Zpívá písně nejen srbské, ale i z celého balkánského regionu, už víc než třicet let. Její jméno zná v Srbsku snad každý. S Biljou Krstičovou teď nahlédneme i do hudební kuchyně.

S balkánskými písničkami Srbové žijí každý den. Snad nenajdete jediného člověka, který by si tu nějakou s chutí neposlechl. Bilja Krstičová proto dokáže zaplnit i velký sál Kongresového Sáva centra v Bělehradě. Znají ji tu téměř všichni, včetně dětí.

Vedle makedonských písní se v jejím repertoáru objevují i bulharské, rumunské, romské a další písně všech národů v oblasti. Bilja Krstičová září na bývalé jugoslávské a dnes srbské hudební scéně třicet let. Začínala se skupinou Suncokret - Slunečnice v oblasti populární hudby a už osmý rok má skupinu Bistrik - Pramínek, se kterou se odvážně pouští do balkánských lidových songů v novém moderním podání.

"Bistrik je vřídlo, pramen, ze kterého vše vyvěrá a rozrůstá se do širokého proudu. V něm se voda dotýká břehů a, obrazně řečeno, o totéž se snažíme v naší hudbě," uvedla zpěvačka. Muzikant ze skupiny Bistrik Dragomir Stanojevič, se kterými jsou kolegy i v hudební redakci bělehradského rozhlasu, k tomu dodal: "Pokoušíme se představit našim posluchačům tradiční hudbu moderním způsobem, protože i zvuk a nástroje musejí odpovídat době. Žijeme v 21. století, a ne v oněch předchozích."

Přirozeně, že mě velmi zaujala píseň s názvem Morava. Mě připomněla součást České republiky, ale v Srbku jsou dokonce dvě řeky, které nesou tento název, a také celé jedné oblasti se tu říká Pomoraví. A stejně jako si můžete poslechnout tuto píseň, v tvorbě Bilji Krstičové zaznívají tóny a slova z jednotlivých států Balkánu i oblastí Srbska a Kosova a Metohije.

Zajímalo mě i, jak vše vzniká. Základem jsou zápisy písní přímo z terénu, buď už zpracované od renomovaných muzikologů, anebo přímo od zpěvačky. Vystudovala zpěv na Hudební fakultě múzických umění v Bělehradě a na své cestě se setkávala s mnoha odborníky, kteří jí v jejím úsilí pomohli. "Měla jsem od koho se učit. Při mé práci mi pomohli muzikologové, se kterými se přátelím, a postupně jsem získala i sama dostatek zkušeností," zavzpomínala Bilja Krstičová, která mi v bělehradském rozhlase sama předvedla, jak vypadá začátek její práce, a zapívala z not.

Její zpěv a hudba skupiny Bistrik se líbí nejen doma a v regionu, ale i ve světě. Jejich poslední Album Tarpoš se zařadilo před dvěma lety v červnovém vydání prestižního britského časopisu Songlines Magazine UK mezi deset nejlepších na světě. Její umění znají v mnoha místech světa i díky festivalům etno a world music mimo jiné v Brazílii, Švýcarsku nebo Itálii. Musím se přiznat, že dosud mi balkánská hudba připomínala dobu dovolených, moře a slunce. I díky Bilje Krstičové si ji teď ale často pustím jen tak pro dobrou náladu.

autor: jaj
Spustit audio