Hudba, která se dá i vidět?

12. červen 2011
Doteky víry

Déjà vu – to je situace, ve které máte pocit, něčeho strašně známého, vždyť tohle už se mi přesně takhle kdysi stalo, nebo to jsem v už přece viděl. A věřili byste tomu, že je možné vidět i hudbu?

Skupina Traband na své novince Neslýchané / Neslyšené převedla své písně do znakové řeči. Pamatuje tak i na své bližní, kteří nemohou jejich písně nikdy slyšet. Krabička s novým CD Neslýchané obsahuje jednak samotné CD a pak DVD se 12 písněmi ve znakové řeči. Jsou to vlastně takové pantomimické skeče na náměty jednotlivých písní. Ty jsou tak výborně zahrané a natočené, že jsou vlastně zajímavé i pro slyšícího, protože mu rozšiřují vnímání hudby o další rozměr. Svět neslyšících tu proniká do světa slyšících a naopak. Samotné CD Neslýchané se podobným způsobem tematicky zaměřuje na lidi na okraji – stejně tak jako na neslyšící, na často opomíjené zlodějíčky, paní z koloniálu, bezdomovce, běžné posluchače konzumenty, nebo Romy.

I když na novém albu Neslýchané skupiny Traband nenajdeme jedinou píseň typu modlitby, meditace, či vyznání, je svým obsahem jasným duchovním poselstvím. „V duchu biblického ne oběti, ale milosrdenství po vás žádám, pečujte o trpící, plačte s plačícími a nezapomínejte na vdovy a sirotky,“ si všímá právě těchto našich bližních a někdy má i pro ně radu do života.

autor: Karel Vepřek
Spustit audio