Hudba, která bořila železnou oponu

Sounds of Revolution - Zvuky revoluce. Tak se jmenuje nové CD s největšími hudebními hity, které před dvaceti lety doprovázely pád železné opony ve střední a východní Evropě. Na nosiči, který si může zdarma objednat každý občan Evropské unie, najdeme popové šlágry, lidové melodie, ale samozřejmě hlavně protestsongy.

"Naše kapela musela vycestovat do Západního Berlína, protože bylo jasné, že v tom východním tuhle písničku nemůže dokončit. Neměli jsme k dispozici žádné studio a měli jsme zákaz vystupování na veřejnosti. Díky našim sympatizantům jsme se velmi nekonvenčně dostali do Západního Berlína a v říjnu 1989 jsme song Bakšišová republika dokončili," vzpomíná Rex Joswig z kultovní východoněmecké skupiny zlomových dní roku 1989 Herbst in Peking, Podzim v Pekingu. Už název kapely se ze zřejmých důvodů soudruhům v NDR nelíbil.

"Písnička se dostala nějakými, pro mě zcela nepochopitelnými kanály do dvou východoněmeckých rádií. Bylo to jako zjevení. Nikdy bych si býval nepomyslel, že vůbec nějaká naše písnička zazní v rádiu. Refrén "Schwarz - Rot - Gold ist das System, Morgen wird es unter gehen," (Systém černé - rudé - zlaté už zítra zanikne) se záhy objevil namalovaný na zdech v mnoha ulicích berlínské čtvrti Prenzlauer Berg. Byl jsem pyšný na to, že tahle písnička některé lidi povzbudila," dodává východoněmecký rocker.

"Tohle CD je důkazem toho, jak důležitou roli hrála v revolučních událostech hudba nebo umění vůbec. Muzika dokázala lidi oslovit a potřebně nadchnout. Lidé se díky hudbě cítili být vtažení do děje a cítili se být pochopení," myslí si předseda Nadace pro výzkum a dokumentaci diktatury východoněmecké SED Rainer Eppelmann. Právě tahle nadace spolu s Evropskou komisí CD obsahující dvacítku revolučních hitů vydala.

"Mohl bych dlouho vyprávět o tom, jaká to byla grandiózní operace sehnat ke všem písním autorská práva. Doslova v poslední minutě jsme získali souhlas k použití Balady o Jankovi Wisniewském, tedy písničky, kterou ve filmu Andrzeje Wajdy z roku 1981 zpívá Krystyna Janda. Nemohli jsme dlouho zjistit, kdo je vlastně v současnosti držitelem práv," vysvětluje autor nápadu na vznik alba historik Ulrich Mählert.

Hudební nosič si můžete zdarma objednat u zastoupení Evropské komise v té které zemi. Sametovou revoluci v Československu připomínají hned čtyři písničky. Kromě Marty Kubišové a Jaroslava Hutky to je song Sľúbili jsme si lásku Ivana Hoffmana a píseň Do batožka trojice Jaroslav Filip, Milan Lasica a Július Satinský.

Podle česko-německého europoslance Milana Horáčka jde o velmi vydařený projekt: "Je to záslužná práce z toho důvodu, že to nebude nabízeno jenom přes zastoupení Evropské unie. Dřív či později to najde nějakou cestu třeba i do škol nebo jiné multiplikátory, kteří budou rozšiřovat dál, že to vůbec existuje."

autor: Jiří Hošek
Spustit audio