Hry v Tokiu: Náš závod spustili hodinu po tajfunu. Nebylo to dobré, ani bezpečné, říká triatlonistka

Hostem Radiožurnálu Sport je účastnice čtyř olympijských her a mnohonásobný mistryně české republiky v triatlonu Vendula Frintová. Dá se triatlonem uživit a koncentrovat se jen na závody a trénink? Na co se v tréninku nejvíce koncentruje? Proč odešla do zahraničí? A zlepšují se v Čechách podmínky pro trénink? Poslechněte si celý rozhovor!

Ještě bych se na chvíli vrátil k letním olympijským hrám v Tokiu, které byly pro českou výpravu úspěšné. Už jsme říkali, že pro vás ale úplně ne. Mužský triatlonový závod se odložil, ale ten váš startoval brzy ráno. Co byste změnila? Ono se o tom hodně napsalo, ale neznáme detaily.

Čtěte také

Ten náš závod byl spuštěn zhruba hodinu potom, co kulminoval tajfun. Myslím si, že to nebylo dobré, ani bezpečné – hlavně kvůli cyklistické části. Když jsme odplavaly a naskočily jsme na kolo, tak v každé druhé zatáčce někdo ležel, protože se vyboural. Organizátoři na to nebyli připravení – v zatáčkách nebyly molitany a byly tam jen ploty. Bylo to celé nešťastné.

Když jste ráno vstaly a viděly jste, že to počasí není ideální, proč jste se jako závodnice nebouřily? To přeci nemohlo nikomu vyhovovat.

Já si myslím, že to nevyhovovalo nikomu. Závodník je ale v tom žebříčku na posledním místě. My jsme s tím vlastně nic nezmohly. Já jsem vstávala ve tři hodiny a ve 2:58 nám přišel oficiální e-mail, že se ten závod pojede. Byla jsme hodně překvapená, protože ve vesnici ten tajfun lomcoval vším. Déšť byl vytrvalý, obrovský vichr, takže podmínky měly do ideálu daleko.

Jak moc vám pomohlo, že jste se na olympiádu nominovala nejen vy, ale i Petra Kuříková?

Určitě je to spíš více individuální záležitost. Petra trénuje ve Švýcarsku a já jsem v Čechách poslední dobou také moc nebyla, takže se vidíme spíš na závodech a často spolu ani nebydlíme. Pro mě je to závodnice jako každý jiná. 

autoři: Martin Minha , vla
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.