11 medailí a celkové 18. místo. Co stálo za úspěchem českých sportovců na olympijských hrách v Tokiu?

9. srpen 2021

Česká sportovní výprava obsadila na letních olympijských hrách v Tokiu skvělé 18. místo mezi národy, a to s rekordním ziskem 11 medailí. Čeští sportovci také získali nejvíc cenných kovů v historii samostatné republiky. A tím výčet letošních olympijských nej nekončí. „Šlo o jediné hry, které byly v historii posunuté. Panovaly obavy, jak proběhnou a zda je vůbec možné, aby za současných podmínek proběhly. Ukázalo se, že ano,“ říká Jiří Kejval z Českého olympijského výboru.

O jednu z nejočekávanějších medailí se v Tokiu postaral judista Lukáš Krpálek. Ten obhájil olympijské zlato z Ria, tentokrát ve váhové kategorii nad 100 kilogramů. „Předvedl fantastické představení. Moc jsem mu to přál, byl jsem nesmírně šťastný,“ neskrývá Petr Kadeřábek, který Krpálkův finálový zápas pro Radiožurnál Sport komentoval. 

Nešlo o štěstí. Češi zkrátka přijeli na olympiádu dobře připravení.
Jiří Kejval z ČOV

Kromě Krpálka se v Tokiu o zlatou medaili postaral i kajakář Jiří Prskavec, střelec Jiří Lipták a tenisový pár Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková. Stříbro si přivezli střelec David Kostelecký, kanoista Lukáš Rohan, tenistka Markéta Vondroušová a oštěpař Jakub Vadlejch. Bronz vybojovali šermíř Alexandr Šupenič, posádka deblkajaku Josef Dostál a Radek Šlouf a oštěpař Vítězslav Veselý.

Hosty olympijského speciálu byli:

  • Jiří Kejval, předseda ČOV
  • Petr Kadeřábek, reportér
  • Kamil Jáša, reportér
  • Jakub Marek, reportér
  • František Kuna, reportér
  • Martin Charvát, reportér
  • David Jakš, reportér
  • a další

Nešťastný olympijský speciál

Letošní hry ale přinesly i méně šťastné momenty. Například když se někteří čeští sportovci – včetně nadějných beachvolejbalistů – ocitli kvůli covidu-19 v karanténě a svých disciplín se pak nemohli zúčastnit vůbec, nebo pouze omezeně. 

„Vždy, když se stane něco těžkého, ukáže se hodnota člověka – jestli to člověk svádí na zbytek světa, nebo věc vezme jako fakt a popere se sní. Naši sportovci to zvládli skvěle a já bych jim za to chtěl poděkovat. Pevně doufám, že ještě budou mít příležitost si své medailové ambice naplnit,“ říká Jiří Kejval z ČOV.

autoři: Martin Minha , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.