Hrdý premiér Fico nastolil krále Svatopluka

Politici po sobě rádi nechávají pomníky. Jednou je to třeba nová dálnice, jindy opravená čistička vody, a tak bychom mohli pokračovat. Slovenský premiér Robert Fico v tomto směru není výjimkou. Jeho vláda po sobě však nechala i jeden pomník skutečný. Na Bratislavský hrad přibyla obrovská jezdecká socha knížete Svatopluka.

Onoho vlahého večera se vysoko nad Bratislavou odehrálo pompézní představení. Na Bratislavském hradě se sešly špičky slovenské vlády a za doprovodu mystických chorálů, světelných efektů a silných slov odhalily historicky první sochu slovenského krále.

„Vyzývám vlastence z celého Slovenska. Přiveďte sem svoje děti, vnuky i vnučky. Ukažte jim, že se náš hrad mohutností i dějinami, které se v něm odehrávaly, vyrovnává Wawelu i Hradčanům. A přineste k památníku krále Svatopluka kytici květů,“ prohlásil slovenský premiér Robert Fico.

Fico je vystudovaný právník, ale kdyby nebyl zrovna politikem, byl by nejspíš historikem. Dějiny totiž miluje a často o nich mluví. Zejména se odvolává na tu část slovenské historie, která se ještě neodehrávala pod uherskou nadvládou.

„Odevzdáváme vám jezdeckou sochu krále Svatopluka, symbolu slovenské státnosti,“ řekl při odhalování památníku slovenský premiér.

Dějiny Ficovi slouží a on je neváhá používat podle svého. I proto je na podstavci sochy napsáno Svatopluk, král starých Slováků, i když podle historiků je sporný jak termín staří Slováci, tak to, že vůbec měli nějakého krále. Nevoli budí i samotná socha. Navrhnul ji totiž normalizační umělec Ján Kulich. Současní slovenští umělci to považují za výsměch.

„Hlavně je to autor s velmi špatnou minulostí, který dělal zle ve výtvarném umění v 70. a 80. letech jako rektor VŠVU a prostor zaplňoval těmito nesmysly. Znovu mu dali šanci na takto důležitém místě, jako je Bratislavský hrad,“ netajil se svým názorem výtvarník Michal Moravčík, který demonstroval s kolegy přímo před hradem. Na slavnostní odhalení je ochranka samozřejmě nepustila.

„Je velmi smutné, co se udělalo. Je to i mezinárodní trapas a danajský dar do budoucnosti. Jakmile tu bude nějaká normální vláda, tak by se to mělo odstranit,“ dodal výtvarník.

Bronzový Svatopluk se tyčí do výšky bezmála osmi metrů. Sedí na koni, který se vzpíná na zadních, jako by chtěl skočit do Dunaje. Premiér Fico správně pochopil, že části slovenské veřejnosti se budování nových národních symbolů líbí, ať už jsou to symboly skutečné, anebo vymyšlené. Přímo na slavnostní odhalení však zabloudilo jen pár desítek Bratislavanů.

„Mrzí mě, že jsme se nedostali dovnitř, protože to bylo pro veřejnost uzavřené, i když veřejnost zvali. Nikoho však dovnitř nepustili, kromě pozvaných lidí,“ uvedl obyvatel slovenské metropole. „Je to pro národ specifické – prominenti rovnou, plebs na stranu. Je mi to nepříjemné a stydím se za to,“ stěžoval si další.

Klobouk dolů před Robertem Ficem. Svatopluk mu pomohl zamaskovat rostoucí státní dluh a jiné problémy Slovenska. Zároveň postavil jakoukoli příští vládu před nelehký úkol. Přesvědčit Slováky, že národní sebevědomí se buduje třeba růstem ekonomiky, a ne odhalováním pompézních soch.

<iframe width="680" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=48.142165,17.100102&amp;spn=0.002506,0.007296&amp;z=17&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/?ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=48.142165,17.100102&amp;spn=0.002506,0.007296&amp;z=17&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: hrad v Bratislavě</a></small>
autor: vob
Spustit audio