Hraní na klavír je trochu jako jóga. A výsledkem je zvuk, popisuje světoznámý virtuos Ivo Kahánek

13. červenec 2015

Kdyby to nevyšlo a z Iva Kahánka by se nestal klavírista, zřejmě by se zabýval ekonomikou. Tento klavírní virtuos si dokonce stanovil takzvaný deadline, po kterém by se začal naplno věnovat společenským vědám.

Ekonomie nemá na první pohled s uměním nic společného. „Ekonomie je společenská věda, do značné míry pojednává o běžném životě. Akorát je vše vyčísleno na peníze,“ zamýšlí se Ivo Kahánek v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. Právě to ho na ekonomii zaujalo.

Dnes už však na své začátky jen vzpomíná. Stal se totiž světově uznávaným pianistou a vystupoval mimo jiné i na festivalu BBC Proms v londýnské Royal Albert Hall. „Musíte vše dokonale umět, dost si načtete a fyzicky se připravíte,“ přibližuje atmosféru před podobně významnými vystoupeními.

Když je příprava skutečně komplexní, není podle něj třeba mít trému. „Vyjdete před tisícovky lidí a nerozklepou se vám kolena, protože máte čisté svědomí,“ vysvětluje.

Čtěte také

V Royal Albert Hall však trému pocítil, a to při generálce. „Když přijdete do sálu a kolem vás zívá tlama plná zubatých sedaček bez lidí, je to zvláštní pocit,“ přibližuje Ivo Kahánek. Na koncertu však byla atmosféra daleko přívětivější.

Ivo Kahánek, světově uznávaný klavírista

Svým studentům připomíná, že nestačí jen talent. Je třeba mít také štěstí, tedy být ve správný čas na správném místě. „Drtivá většina na vrchol nedosáhne a čeká je třeba učení na základní umělecké škole, což může být krásná práce, ale nesedí každému,“ vysvětluje Ivo Kahánek. Je proto třeba, aby se mladí zamysleli, jestli hudbu ke svému životu skutečně potřebují.

Čtěte také

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio