Hraběnka od Bodamského jezera si nejraději šije klobouky sama

Hraběnka Diana Bernadotte si vysnila profesi modistky už jako mladé děvče. A na rodinném zámku na ostrově Mainau na Bodamském jezeře si nakonec skutečně otevřela obchod s klobouky. Zveme vás do království nádherných a originálních pokrývek hlavy.

Dveře útulného obchůdku v levém křídle sídla rodiny Bernadottů mi otevírá mladá žena v černých legínách a halence bez rukávů. Na první pohled by v ní člověk sestřenku z vedlejší větve švédského královského rodu nehledal. Zato vystavené klobouky vypadají skutečně královsky. Hned mne napadá, zda se některý z jejích modelů objevil na svatbě její příbuzné princezny Madeleine.

Šlechtična se stala modistkou

„Tak to bohužel nevím, nedívala jsem se,“ odpovídá mladá hraběnka. Pokud nenavrhuje klobouky, snaží se jedenatřicetiletá Diana trávit veškerý volný čas se svými malými dětmi. Jak se ale vůbec stane, že se šlechtična vyučí modistkou?

Čtěte také

„Všechno to začalo u mé matky. Ta byla velkou milovnicí klobouků. Jako dítě jsem si je půjčovala, zkoušela, napodobovala. Jeden čas jsem se dokonce chtěla stát floristkou. Ale pak jsem byla jednou pozvaná na veletrh klobouků a to bylo, jako když udeří blesk. Vešla jsem do haly, uviděla všechny ty klobouky a celé to do sebe zapadlo,“ popisuje mi svůj osudový zážitek Diana.

Z letošní výstavy klobouků

Aristokratické klobouky i pro turisty

Po stěnách, na stojanech a v policích jsou krásné originální modely. Předpokládám, že si je většinou kupují jen ženy z takzvané vyšší společnosti.

„Kupují se hodně, ale rozhodně to není jen pro šlechtu. Z velké části je kupují turisté a mám také stálé zákaznice,“ říká. Pouštím se do zkoušení. Jeden klobouk hezčí než druhý, ale neumím si představit, kam bych v takovém modelu vyrazila.

„Podle mne záleží na tom, jak si kdo s klobouky stojí. Pro začátečníka to je třeba na svatbu nebo pro lepší příležitost, ale kdo nosí klobouky často, ten si ho může vzít i ve všední den,“ říká hraběnka Diana Bernadotte, která mi také ochotně pózuje. Označit nějaký svůj nejoblíbenější model se ale zdráhá.

„Všechno to jsou mé děti, a kdybych teď některý z nich označila za nejlepší, ostatním bych ublížila. Každý je unikát. Nepracuji tak, že bych nějaký udělala dvakrát, a kopie modelů slavných návrhářů taky z principu nedělám,“ vysvětluje Diana.

V malé dílně na designové doplňky

Dílnu má sympatická hraběnka v nedaleké Kostnici. Na zámku na rodinném ostrově Mainau, kde dnes bydlí její starší bratr s rodinou, si před sedmi lety otevřela salón.

Čtěte také

Dnes má jednu stálou zaměstnankyni a jednu pomocnici. Design svých klobouků má zcela ve svých rukou.

V módním salónu Diany Bernadotte na zámku Mainau na Bodamském jezeru

„Kloboukové trendy se mění, stejně jako je tomu u kabelek nebo oblečení. Hlavně pokud jde o barvy. Letos se nosí třeba lila nebo citrónově žlutá. Petrolejová barva – to je absolutní hit. Teď je móda menších klobouků, ale ty tu u mne moc neuvidíte. Já mám ráda velké klobouky,“ dodává hraběnka.

Taky bych si hned jeden pořídila. Ale představa, jak běhám s mikrofonem v klobouku ozdobeném mašličkami a peřím je poněkud absurdní. Kdyby se ovšem našla příležitost, vím, na koho se obrátit. Hraběnka Diana Bernadotte svůj kloboučnický salón na ostrově Mainau rozhodně nechystá zavřít.

autor: kls
Spustit audio