Hokejové Kladno oslavilo 90. výročí vzniku, historii klubu připomíná výstava

14. listopad 2014

Kladenský hokej si připomněl svoje 90. narozeniny. Klub, který vychoval Jaromíra Jágra a řadu dalších špičkových hráčů, prožil slavná i smutnější období. To vše ukazuje výstava nazvaná "Kladenský led - 90 let".

Vernisáže ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně se zúčastnila řada bývalých špičkových hráčů. A nechyběl ani nejlepší střelec v historii českého hokeje Milan Nový.

Právě on jistě patří k těm, kteří by mohli tvrdit, že v dobách jejich mládí bývala tráva zelenější a na hokej se lépe koukávalo.

„Doba se mění. Dneska je hokej rychlejší a tvrdší. Kladenští kluci nejsou v jednoduché situaci. Hráli, myslím, 21 zápasů venku. Ale máme opravený stadion, tak si myslím, že se to otočilo,“ věří bývalý elitní hokejový střelec.

„Jsem si jistý, že budeme stoupat v tabulce. Ale samozřejmě jsou tam velmi dobré týmy a proti Kladnu se chce každý vytáhnout. Myslím ale, že to nejhorší období je za kluky,“ říká Milan Nový.

V dobách jeho aktivní kariéry zažívalo Kladno příjemnější chvíle, na které Nový stále vzpomíná. „Všechny tituly co jsme získali. A pohár mistrů, to se českému týmu od té doby nepodařilo. Měli jsme skvělý tým,“ připomíná.

Současní hokejisté by si za Milanem Novým mohli chodit pro rady. Prý to ale nedělají. „Ale když se prohrává, tak mi říkají: Potřebovali bychom tam nějakého střelce, jako jsi byl ty! Ale střelci se asi rodí, to se dá těžko naučit na tréninku,“ je jasné nejenom Milanu Novému.

Výstava mapující 90 let kladenského hokeje potrvá do 8. února příštího roku.

autoři: apr , mva
Spustit audio