Hokej je umění. A důkazy? Ty visí na chodbě

22. duben 2015
Příběhy Radiožurnálu

Překvapení číslo jedna, šéftrenér hokejového svazu je osobnost přímo renesanční. Za druhé, protekce tu je, ale neškodná. Za třetí, mezi šatnou a kanceláří u sportovců až tak velký rozdíl není, propocená trička se suší všude.

Natáčení prvního dílu Příběhů Radiožurnálu věnované návštěvě sídla Českého svazu ledního hokeje přivedlo rozhlasového publicistu Ivana Studeného do administrativní budovy Amadeus v pražském komplexu Harfa. Přesněji vyvezlo výtahem do desátého podlaží, hokejoví funkcionáři totiž sledují O2 Arénu z výšky.

Při prohlídce moderních kanceláří, kde těžko poznáte, které sklo jsou dveře a které nehybná a neprostupná bariéra, upoutaly reportéra dvě věci. Zpocená trička sušící se na opěradlech luxusních židlí, to prý je u trenérů normální, a originální olejem malované obrazy (figurální kompozice, momenty z hokejových zápasů).

MS v hokeji 2015

„Hokej je totiž také umění,“ vysvětluje smysl uměleckého pojetí svazových chodeb průvodce Slavomír Lener. „Umění postavené na odborných základech. I když já osobně mám k umění také blízko, rád si zajdu na koncert i do galerie.“

Protekce? Kdo je včas nezamluvil, ten lístky nemá

Právě kvůli Slavomíru Lenerovi, generálnímu manažerovi české hokejové reprezentace, tu teď rozhlasový mikrofon je, aby zachytil šéftrenérovy postřehy a prožitky od této chvíle až do zahájení mistrovství světa. A čím že hokejový svaz žije v době zdánlivého klidu několik měsíců před startem šampionátu?

Utkání hokejových šampionů v Jihlavě. Trenér Slavomír Lener

„Je tu otázka lístků. Dostat je ke všem fanouškům, to je příjemná starost,“ usmívá se Slavomír Lener pod mužný knír a z pohody jej nevyvede ani otázka na protekci.

Ostřílený kouč a manažer nic nezapírá a ukazuje seznam se jmény hráčů ze zlatého Nagana, kteří mají každý zamluveno několik balíčků vstupenek. Tím prý ale veškerá protekce končí. Kdo včas nezamluvil, už šanci nemá, leda jít pěkně na pokladnu a zaplatit.

autor: Ivan Studený
Spustit audio