Hlavní část naší pomoci směřujeme do Sýrie, komunikace s Damaškem je nulová, říká Kocian z Člověka v tísni

8. únor 2023

Zatímco do Turecka se na pomoc po zemětřesení sjelo přes dva a půl tisíce záchranářů z desítek zemí světa, v zasažené Sýrii je situace o poznání složitější. Zvládání přírodní katastrofy tam komplikuje občanská válka. „Nabízíme nejenom teplé jídlo, ale rozdáváme i finanční příspěvky postiženým rodinám. Místním samosprávám jsme dali benzin nebo naftu na provoz těžké vyprošťovací techniky,“ přibližuje regionální ředitel pro Blízký východ z organizace Člověk v tísni Tomáš Kocian.

V zasažených oblastech máte asi 500 lidí a soustředit se chcete hlavně na Sýrii. Jaká je tam situace a proč jí dáváte v tomto případě přednost před Tureckem?

Čtěte také

V Sýrii probíhá občanská válka, konfliktem trpí celá společnost, je chudá, schopnost se vyrovnat s důsledky katastrofy je výrazně horší než v Turecku, což samozřejmě nesnižuje utrpení lidí v Turecku. Angažujeme se i v Turecku, ale hlavní část naší činnosti směřujeme do Sýrie.

Zemětřesení nebralo ohled na linie, které v Sýrii nakreslila přes 10 let trvající občanská válka. Zasáhlo území pod vládou Damašku i oblasti kontrolované opozicí. Jak ale teď politika ovlivní humanitární pomoc?

Operujeme z tureckého Gaziantepu, provádíme přeshraniční pomoc a komunikace s Damaškem je nulová. Zemětřesení udeřilo právě v Gaziantepu a ještě v druhé oblasti, která je blíž té povstalecké části. Takže škody jsou primárně na povstalecké části, ve vládou kontrolované Sýrii jsou škody menší.

Co je v těchto chvílích v Sýrii potřeba a co lze nabídnout? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související