Hlas pro Trumpa = hlas pro Clintonovou? V USA začíná volební superúterý

Boj o to, kdo se bude ucházet o post amerického prezidenta, dospěl do dalšího klíčového bodu – volebního superúterý. Ve 13 státech se bude hlasovat o tom, koho demokrati a republikáni vyšlou do souboje o Bílý dům.

„Říkám vám na rovinu, že pokud odevzdáte hlas pro Trumpa, odevzdáváte tím rovnou hlas Hillary Clintonové. To nesmíme připustit,“ opřel se do zatím nejúspěšnějšího republikánského kandidáta jeho soupeř Marco Rubio. Podle něj i názorů některých komentátorů je Donald Trump nepřijatelný pro středové voliče a jeho volba by jen přihrála hlasy demokratům.

Donald Trump si ovšem dál utahuje ze svých protivníků a v průzkumech před volebním superúterým výrazně vedl. Stejně jako Hillary Clintonová u demokratů. Jejich konkurenti musejí zaznamenat viditelný úspěch, aby v závodech o nominaci udrželi krok.

Od roku 1988 se navíc ukazuje, že ten, kdo zvítězil v největším počtu států během volebního superúterý, získal nominaci. Proto hlasování věnují pozornost všechna americká média.

Čtěte také

Je sice běžný pracovní den, ale Spojené státy mají dlouhou tradici volebních úterků. V úterý se volí také prezident a kongresmani, konkrétně první úterý po prvním listopadovém pondělí. Tak to určil Kongres v roce 1845, v době, kdy cesta do volební místnosti mohla povozem trvat třeba celý den.

Budou v Coloradu hlasovat s jointem v kapse?

Hlasovat se bude i v Coloradu. V tomto státu se konají volby poprvé od doby, co tu uzákonili možnost legálního nákupu marihuany.

Hillary Clintonová vyhrála ve třech státech ze čtyř

41letá Susan se proto pobaveně směje nápadu jednoho z místních komentátorů, který se zamýšlel nad tím, jaké by bylo, kdyby vyrazil do volební místnosti s jointem v kapse.

Susan je zaměstnankyní právní kanceláře v Denveru a patří mezi pravidelné uživatele konopných výrobků pro léčebné účely a jednoznačné stoupence legalizace marihuany.

Čtěte také

Ohledně svého kandidáta prý ještě není rozhodnutá. Volební shromáždění jako taková označuje za prospěšná, i když prý lehce „zběsilá“ cvičení ve veřejné diskuzi. Voliči se v místnosti rozřadí na příznivce toho kterého kandidáta, následně se přesvědčují navzájem. A to mnohdy obnáší i fyzické přetahování z jednoho rohu místnosti do druhého.

Konzumace marihuany je i přes liberální zákony v Coloradu na veřejných místech zakázaná, a to se týká i volebních místností. Zájemci o omamnou cigaretu, žvýkačku či sladkost musejí vyrazit do jednoho z licenčních obchodů a nákup konzumovat v soukromí.

I proto se ani jedna z politických stran na potenciální voliče „v náladě“ nijak nepřipravuje. Živo tu jistě bude i tak.

autoři: lek , onh , šše
Spustit audio