Helena Válková: Budu prosazovat, aby stát dával více peněz neziskovým organizacím

Důvěra veřejnosti k neziskovým organizacím podle průzkumů klesá. Změnit to chce vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková, podle které za pokles mohou poměrně hodně i politici, kteří závisí na hlasech svých voličů.

Sociální služby – péče o rodiny, staré lidi, nemocné, umírající, ale i v oblasti porodnictví – podle Válkové vyplňují mezery, které stát nedovede zaplnit. „Nevěděla jsem, že některé nestátní organizace doslova a do písmene zachrání životy dětí a dospívajících,“ říká.

Každá vláda má podle ní své priority, ani minulý, ani tento premiér ale tuto oblast nezanedbali, ale lidé jako ministři pro lidská práva nebo zmocněnec pro lidská práva by na to měli více upozorňovat. „Možná nedostatečně zdůrazňovali význam těchto organizací,“ myslí si.

Čtěte také

V Česku jsou tisíce neziskových organizací, těch aktivních v každé oblasti jsou ale stovky. Z toho minimálně dvě třetiny až tři čtvrtiny jsou nenahraditelné. „Existují ale i nestátní, neziskové organizace, které toho moc nevykonávají,“ upozorňuje s tím, že to neznamená, že pracují špatně.

Potvrzuje také, že bude prosazovat, aby stát dával neziskovým organizacím více peněz než v současnosti. K tomu je ale nutné přesvědčit, že to nejsou vyplýtvané peníze, a také neaktivní neziskové organizace upozadit, a upřednostnit ty, které jsou dlouhodobě aktivní a státu pomáhají.

A o kolik více peněz by měly neziskové organizace dostávat? „Kdyby každý rok přibylo deset procent, tak by to bylo dobré,“ usuzuje. 

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související