Hašteření Babiše s majiteli hazardních her považuji za hazardování v hazardu, říká Ondřej Závodský

Vláda chce zvýšit daně provozovatelům hazardních her a zdanit všechny výhry nad sto tisíc korun. Je to krok správným směrem? Podle bývalého náměstka ministra financí a současného právníka Nadačního fondu proti korupci Ondřeje Závodského vládní návrh o větším zdanění hazardu musí být vyvážený.

„Jestliže vláda navrhuje 25 procent pro kurzové hry, 30 procent pro číselné loterie a 35 procent pro technickou hru, to znamená automaty, tak je ten poměr zcela zjevně nevyvážený,“ říká Závodský, který měl na ministerstvu financí na starosti právě hazard.

Černý scénář veřejných financí? Výdaje lze rozložit na více let, říká Jan Pavel

Státní dluh

Populace v České republice stárne, a pokud na to vláda nezareaguje, dostane se stát v příštích 50 letech do hlubokých problémů. Poukazuje na to zpráva Národní rozpočtové rady, podle které by státní dluh mohl stoupnout až na 222 procent HDP, což je více než dluhy jakékoli současné země EU. Jaká jsou řešení? Odpovídá ekonom Jan Pavel z Národní rozpočtové rady vlády.

Největším problém v provozování hazardních her jsou podle něj takzvaná kvazi kasina. Ta sice mají licenci, nicméně nesplňují veškeré nároky, které na něj zákon dává. „Celní správa tento nešvar nepotřela,“ zdůrazňuje s tím, že poté, co tak učiní, je nutná analýza hazardu a případné úvahy o daňových sazbách.

„Oligarchické hašteření mezi panem Babišem a majiteli hazardních her považuji za opravdu hazardování v hazardu,“ upozorňuje.  

Zdanění hazard neomezí  

Oblast hazardu, kolem které se točí ročně okolo 200 miliard korun, je podle Závodského předmětem nejrůznějších dohod. Odvolává se také svou zkušenost s Andrejem Babišem, který podle něj veškeré společnosti personifikoval.  „Dovedu si představit, že tento návrh je jeden z těchto počinů,“ vysvětluje.

Moderátor Tomáš Pancíř upozorňuje, že podle ministryně financí Aleny Schillerové je cílem zdanění hazardu – kromě zvýšení příjmu ve státním rozpočtu – i jeho omezení. V té souvislosti Závodský připouští, že daně jsou jedním z nástrojů, pomocí něhož lze segment regulovat.

„Nicméně pokud zdaním výhry pro někoho, tak nepřispěju, že bude méně hrát. A co se týče sazeb pro provozovatele, tak tam se vůbec nedomnívám, že by to mělo nějaký vliv,“ uzavírá.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio