Černý scénář veřejných financí? Výdaje lze rozložit na více let, říká Jan Pavel

Populace v České republice stárne, a pokud na to vláda nezareaguje, dostane se stát v příštích 50 letech do hlubokých problémů. Poukazuje na to zpráva Národní rozpočtové rady, podle které by státní dluh mohl stoupnout až na 222 procent HDP, což je více než dluhy jakékoli současné země EU. Jaká jsou řešení? Odpovídá ekonom Jan Pavel z Národní rozpočtové rady vlády.

Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí hovoří o černých scénářích do budoucna, pokud se nic nezmění. Jan Pavel ale ubezpečuje, že bankrot nehrozí.

„Zpráva není prognóza… Je testem současnosti a říká, jestli bude nutné v tom horizontu provést nějaké změny a jak velké změny to budou,“ říká.

V době ekonomického růstu by měl být rozpočet vyrovnaný, kritizuje opozice vládní návrh

Ministryně financí Alena Schillerová a premiér Andrej Babiš

Vláda počítá na příští rok se schodkem rozpočtu ve výši 40 miliard korun. „Neustále opakujeme, že v době hospodářského růstu by měl být rozpočet vyrovnaný,“ zdůrazňuje v rozhovoru s Marií Bastlovou místopředsedkyně hnutí STAN a poslankyně rozpočtového výboru Věra Kovářová.

A jak na zprávu reagují politici? Například reakce ministerstva financí je podle Pavla konstruktivní – je nutné vysvětlovat, že jde o číslo, které ukazuje rozsah problému a změny, které kterým bude muset dojít, nebudou kosmetické.

Na druhou stranu oceňuje, že se už o problému více hovoří. „Změny je nutné dělat na nějakém širším konsenzu,“ říká.

Pozitivně například vnímá, že na ministerstvu práce a sociálních věcí existuje komise, která se dostává k projednávání témat souvisejících s příjmy a zdroji. „Posouvají se tam, kde je to racionální,“ dodává.

Změna bude drahá

Proplácení prvních tří dnů nemocenské, navýšení rodičovského příspěvku nebo zvyšování platů státních zaměstnanců... To jsou opatření, které sice podel Pavla dnes nejsou zatěžující, jinak je tomu ale ve střednědobém horizontu. Tam se saldo rozpočtů blíží k hranici danou zákonem a střednědobým cílem. „Prostor už tam bude velice malý,“ varuje.

A jaké je tedy klíčové opatření k odvrácení černého scénáře veřejných financí? Politická reprezentace by si měla ujanist, zda problém chce řešit teď a umožnit tak náklady rozprostřít na více generací.

„Jde o to, zda výdajový náraz nerozložit na delší období, což by bylo mezigeneračně spravedlivější,“ podotýká.

autoři: Marie Bastlová , prh