HandyCamping o neslyšících

21. červenec 2005
HandyCamping

Do HandyCampingu přišel předseda sportovního klubu Jedličkova ústavu v Praze Pavel Martínek. Před 10 lety měl úraz, těžký otřes mozku a oboustranný zápal mozkových blan, jehož následkem je oboustranná hluchota, a navíc otřes míchy, po kterém ochrnul na pravou polovinu těla. Znakovou řeč se neučil, s lidmi komunikuje odezíráním nebo pomocí SMS a e-mailu. Pracuje pro Jedličkův ústav, kde pomáhá dětem.

V týmu, se kterým pořádají mnoho zajímavých akcí, je jediným neslyšícím. Vyřizování telefonátů je pro neslyšícího člověka problém, ale kolegové mu pomáhají. Schůzky s partnery chystaných akcí zvládá sám. "Lidé mají trpělivost, a když něčemu nerozumím, napíšeme si to na papír," říká Martínek.

Druhým hostem HandyCampingu byl prezident Svazu neslyšících a nedoslýchavých v České republice Jaroslav Paur. Seznámil nás s možnostmi komunikace neslyšících. "Znaková řeč je rovnocenná s ostatními jazyky. Učí se stejně obtížně jako každý jiný jazyk a nejlépe se ji člověk naučí přímo mezi neslyšícími," vysvětluje Paur. Pro později ohluchlé je to problém, protože znakový jazyk neznají.

Po listopadové revoluci se situace podstatně změnila a děti, studenti i dospělí lidé mají mnohem více možností studovat ve znakovém jazyce a později si najít zaměstnání. Stále však převládají problémy při jednání s úředníky, v bance, na poště a jinde, protože lidé nevědí, jak s neslyšícím komunikovat. "Mluví na něj a klidně se na chvilku otočí zády, neslyšící nemůže odezírat a nemůže ničemu rozumět," stěžuje si na neznalost a chování úředníků Paur. Svaz neslyšících a nedoslýchavých pořádá kurzy pro sluchově postižené, tlumočníky a veřejnost.

Dotazy, náměty a informace o vašich akcích můžete posílat na adresu:
HandyCamping, ČRo 1 - Radiožurnál, Vinohradská 12, 120 99 Praha
. Nebo na e-mail: hc@rozhlas.cz.

autoři: jon , veh , ram
Spustit audio