Gurmáni si ve Finsku dopřávají chléb z cvrčků. Za bochník utrácejí přes stokorunu

24. listopad 2017

Helsinki mají nové gastronomické lákadlo. Jedenáct tamních pekáren nabízí chleba vyrobený ze cvrčků. Firma Fazer tvrdí, že jde vůbec o první chléb na světě vyrobený z hmyzu, který prodávají obchody.

V chlebu jsou i klasická pšeničná mouka nebo semínka. Právě díky cvrčkům je ale bohatší na bílkoviny.

„Z cvrčků jsme udělali mouku. Rozdrtili jsme celé cvrčky a zpracovali je do těsta. Potom jsme upekli velmi chutný výrobek. Pokud bych si měl tipnout, stane se z něj potravina budoucnosti, a to i na finském trhu. Ale jak dlouho to bude trvat a do jaké míry se to stane, to teprve uvidíme,“ vysvětluje ředitel pekárny Markus Hellström.

Pekárna zkoumala možnosti chleba z cvrčků delší dobu, ale s prodejem musela počkat, než Finsko povolilo prodej potravin z hmyzu. A jak chleba z cvrčků Finům zachutnal?


Cvrčci ve finském chlebu zatím pocházejí z Nizozemska. Pekárna ale hledá i místní dodavatele. Kvůli omezené nabídce cvrčků se chléb zatím prodává jen v Helsinkách. Postupně by se ale měl rozšířit do všech poboček firmy Fazer.

Ti, kteří se odhodlali a vyzkoušeli ho, přišli zvláštnímu pečivu na chuť. Jako třeba pan Reino a studentka Sara. „Musím říct, že nejdřív se mi to nezdálo. Musíte si na tu myšlenku zvyknout,“ říká pan Reino. A studentka Sara dodává: „Chutná to jako chleba, je to opravdu dobré.“

Podle pekárny je chléb z cvrčků dobrý způsob, jak si zvyknout na jídlo z hmyzu. Na tom si podle odhadu OSN loni pochutnaly dvě miliardy strávníků po celém světě. Na lidském jídelníčku najdeme asi 1 900 hmyzích druhů. Spojené národy považují hmyz za jedno z řešení, jak nakrmit rostoucí lidskou populaci.

Chléb z cvrčků je o něco dražší, než kolik ve Finsku stojí běžný pšeničný chleba. Za bochník zákazníci utratí v přepočtu něco přes 100 korun. Normální chléb stojí mezi 50 a 75 korunami.

autor: kla
Spustit audio