Gipsy.cz na Eurosongu neuspěli, přesto neodjíždějí smutní

"Euro-song-šílenství". Právě tak by se dala popsat atmosféra, která už týden vládne v Moskvě. Eurovize ovládla televizi, rádia, časopisy, billboardy... Občas k roztrpčení moskevských řidičů i část dopravy. Dnešní finále soutěže o nejlepší eurosong se chystají sledovat milióny diváků, a to nejen v Rusku, ale po celé Evropě.

Česká republika už své želízko v ohni bohužel nemá. Skupina Gipsy.cz nakonec nezískala dost hlasů a mezi finalisty se nedostala. I přesto šestice českých muzikantů nablýskanou ruskou metropoli neopouštěla smutná.

"Tak nějak jsme věděli, do čeho jdeme. Věděli jsme, jak to tady chodí, ale nechtěli jsme udělat ostudu. Chtěli jsmeudělat maximum a myslím, že to jsme splnili," hodnotí účinkování své skupiny Gipsy.cz na evropské hudební soutěži zpěvák Radoslav Banga.

"Šli jsme do toho naplno a zaplať pánbůh můžeme mít dobrý pocit, že jsme nic neodflákli. Dali jsme do toho maximum. Naše taktika, aby přijali Kanadu do Evropské unie a mohli pro nás hlasovat kanadští Romové, nevyšla. EU je strašně byrokratická. Nevím, co je na tom, že Kananda je v Americe," žertuje houslista skupiny Vojta Lavička.

Je po úterním finále a stojíme v takzvaném Eurodomu, ve který se proměnila jedna z výstavních síní v centru Moskvy. Každý večer se právě sem na tu či onu party pravidelně sjíždí všech 42 delegací.

Za doprovodu bývalých vítězných songů tu někteří slaví a jiní smutní. Ovšem ne příliš dlouho. Všichni vědí, že vítěz bude nakonec stejně jen jeden, a navíc Eurosong v ruském pojetí je jedna nekonečná blýskavá party, při které na truchlení není čas.

"Největší, nejvelkolepější, nejpůsobivější," tyto tři přívlastky mi jako odpověď na otázku, jak Moskva zvládá soutěž po organizační stránce, sype z rukávu Sietsee Baaker z hlavního organizačního týmu Evropské vysílací unie.

To, že show skutečně je působivá, musím uznat i já. Miliarda rublů, kterou Rusko do pořadatelství nasypalo, je vidět na každém kroku. Pravda, pouze pokud se člověk Moskvou pohybuje ve stopách soutěžních delegací.

Nemají však pravdu kritici, podle kterých všechno pozlátko jen zakrývá nepříjemnou pravdu, a sice že Eurosong je jeden velký kýč?

Nestala se nakonec originalita kamenem úrazu i pro českou kapelu? Ptám se houslisty Vojty Lavičky: "Samozřejmě že částečně to handicap byl, protože postoupily kapely, které mi nepřišly zas tolik originální. Na druhou stranu je to popová soutěž, takže my si za to můžeme sami. My jsme vsadili na to, že budeme originální a buď to vyjde, nebo ne. Nevyšlo to, ale smutní nejsme."

"A navíc, díky tomu, že jsme nepostoupili, začneme hrát zas živě a ne na playback. Na to se všichni velmi těšíme," usmívá se Vojta Lavička, podle kterého si on a Gipsy.cz nakonec z Moskvy inspiraci odvážejí, byť Eurosong za symbol kreativity a novátorství asi ani po letošním ročníku platit nebude.

"Vždyť by to byla nuda, kdyby všech 42 intepretů bylo skvělých. Člověk občas potřebuje slyšet i jednoho či dva opravdu falešné zpěváky, aby toho dobrého docenil," přesvědčuje mě Sietsee Baaker z EBU.

Chce se mi dodat, že někteří dobří za těchto pravidel bohužel zjevně občas vypadávají ze hry. Ale koneckonců přehnaná očekávání asi opravdu nejsou na místě. Nikdo tu totiž nezakrývá jedno: hlavním smyslem je, aby se lidé u obrazovek bavili, a to pokud možno v co nejhojnějším počtu.

0:00
/
0:00
autor: lek
Spustit audio