Geopatogenní zóny, zkušenosti, odrušení

11. květen 2005
Vaše téma

Mluvili jsme dnes celý den o takzvaných geopatogenních zónách, což je podle některých vědců výmysl, podle jiných škodlivé záření z nitra zeměkoule. Téma vybrala posluchačka, která se ptala nejen na vliv těchto zón, ale také má zkušenost s firmou, která bezplatně slibuje jejich měření a zároveň prodává zařízení na jejich odrušení.

Alžběta Havlová: Geopatogenní zóny rozdělují vědce a odborníky, ostatně stejně jako celou veřejnost, na dva nesmiřitelné tábory. Přesto existuje řada renomovaných a mimořádných osobností, kteří se o zónách nebojí mluvit. Jednou z nich je profesor geofyziky, Jan Gruntorád, který léta vedl katedru na přírodovědecké fakultě University Karlovy.

Jan Gruntorád: Geopatogenní zóny je termín, který se vžil během desetiletí. Dalo by se říci, že se vyskytují nad tektonickými poruchami v zemské kůře, podél nichž je ze zemského nitra vynášena energie do prostoru, v němž se my nalézáme. Ta energie může mít různou podobu. Může to být radon nebo jiné radionuklidy.

Alžběta Havlová: Máte třeba potvrzeno, že radon na nás skutečně působí negativně a víme také, proč.

Alena Herybanová: Dělají to dceřinné produkty radonu. Je to tedy působení vlastně radioaktivity na lidský organismus. No a ty geopatogenní zóny, tam to není kompetence našeho úřadu, Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, to je záležitost, kde ta podstata známá vlastně není.

Alžběta Havlová: Říká Alena Herybanová ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. V případě radonu máme také k dispozici předpisy, hlavní je atomový zákon, který říká, že každý, kdo chce postavit novou budovu, by si měl nechat změřit takzvaný radonový index pozemku. Toto může dělat jedině člověk, který má od úřadu povolení. A k radonu se vztahuje i dotaz jednoho z posluchačů.

Dotaz posluchače: Zajímalo by nás, proč musíme nechat udělat měření radonu před započetím stavby, když víme, že v okolí Liberce je jeho výskyt vysoký a jsme rozhodnuti dopředu při stavbě domu položit maximální protiradonovou ochranu. Nestačilo by pouze měření radonu před kolaudací? Vypadá to, že na tom vydělávají firmy, které se měřením zabývají.

Alžběta Havlová: Některé firmy na tom rozhodně vydělávají, protože měření stojí několik tisíc korun. Seznam fyzických osob, které měření mohou provádět, najdete na internetových stránkách Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Alena Herybanová mi řekla, že měření radonu není povinné.

Alena Herybanová: A je rozhodně lepší, když si to ten stavebník nechá změřit a udělá tu správnou izolaci toho podloží vůči tomu radonu než potom dělat nákladná ozdravná opatření už postaveného objektu.

Alžběta Havlová: Z toho vyplývá, že není nutné si nechat radon měřit, pokud se už při stavbě proti němu budete chránit. Další posluchač se ptal.

Dotaz posluchače: Rád bych věděl, jestli měření geopatogenních zón dělá přímo nějaká instituce. Co pak dělat s tím, když se zjistí, že v tom domě zóny jsou? Přece se nevystěhuju jinam?

Alžběta Havlová: Tak žádná instituce to nedělá, protože není známá oficiálně podstata geopatogenních zón. Vedou se spory o tom, zda vůbec existují. Přesto řada lidí provádí jejich měření a prodává různé odrušovače, třeba jako geobiolog Jaroslav Samek.

Jaroslav Samek: Ve většině případů náš technik chodí a zaměřuje nebo měří v bytovém prostoru, zda-li jsou tam ty anomální zóny, kudy teda vedou, jestli je to třeba přes to lůžko. Pokud je to možné, tak ty lůžka v tý ložnici se přestavěj tak, aby tam přes ty lůžka tyto zóny prostě neprocházely, aby tam nešly.

Alžběta Havlová: Takže stěhování rozhodně není nutné. Záleží tedy na každém, zda důvod své nespavosti nebo jiných obtíží bude považovat geopatogenní zóny nebo raději půjde k lékaři. Ale abyste nenaletěli, stačí selský rozum. Když vám doma zóny naměří, tak ať vám je tím samým přístrojem změří po nainstalování odrušovače. Každopádně v mnoha případech jde určitě o obchod s nadějí na zdraví.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu