Freddy Valverde: Pro nositele červené košile není život ve Venezuele těžký

20. duben 2013

V nedávným prezidentských volbách ve Venezuele zvítězil Nicolás Maduro. Opozice však protestuje v ulicích a upozorňuje na těsný rozdíl mezi dvěma prezidentskými kandidáty. Jakou roli sehrála během předvolební kampaně média? A jaké dědictví po sobě zanechal Hugo Chávez? I na tyto otázky odpovídal vedoucí španělského vysílání Českého rozhlasu Freddy Valverde.

„Hugo Chávez byl u moci 14 let,“ připomíná v úvodu rozhovoru s tím, že tento politik vybudoval stát podle svých potřeb. „Měnil ústavu, jak se mu to hodilo. Celý státní aparát byl přizpůsoben jeho potřebám,“ uvažuje Freddy Valverde, podle kterého Venezuelané nakonec zjistili, že výsledek není takový, jaký Hugo Chávez původně sliboval.

Čtěte také

Venezuela je přitom poměrně bohatý stát s velkými zásobami ropy. „Lidé přesto nemají co jíst. Hugo Chávez zničil střední vrstvu,“ míní Freddy Valverde. Venezuela je proto rozdělená na dva tábory. I proto vyhrál Nicolás Maduro velmi těsně. K vítězství mu muselo stačit 50,7 % hlasů.

„Ve Venezuele je vše pod dohledem vlády,“ zdůrazňuje Freddy Valverde s tím, že mnozí Venezuelané si stěžovali na vliv médií. „Opozice měla například v televizním vysílání k dispozici mnohem méně času než vládní kandidát,“ dodává a zmiňuje opoziční protesty v ulicích.

Opozice sice vznesla na 300 tisíc stížností k průběhu voleb, ale výsledky jsou nakonec právoplatné. Jakým směrem by se mohla situace ve Venezuele dál vyvíjet? A jak se připravit na cestu do tohoto jihoamerického státu? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Freddym Valverdem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio