František Richter

30. květen 2010

Rádi o sobě tvrdíme, že jsme pivní národ. Posluchači nedělního dopoledního vysílání se mohli na tento názor zeptat pivního sommeliéra a sládka Františka Richtera, který popsal zajímavé příměsi, které byly do piva přidávány ve středověku, historii piva na našem území a nezapomněl ani okomentovat současný stav pivovarnictví.V pondělí 31. května bude hostem slovenský herec Andrej Hryc, jeden z hostů právě začínajícího Filmového festivalu ve Zlíně.

Kdekdo by se rád stal pivním sommeliérem. Jak se k této práci dostal František Richter? „Musíte mít fyzické předpoklady,“ vysvětlil s tím, že pouhé pití piva nestačí. Deset dvacet procent populace má víc chuťových receptorů na jazyku. Tito lidé jsou pak schopni rozeznat více chutí. „Musel jsem podstoupit testy, jestli doopravdy cítím různé chuťové chyby v pivě. Každý, kdo je najde, se může stát pivním sommeliérem,“ popisuje náročnost zkoušky.

Podle Františka Richtera popíjeli pivo už Egypťané při stavbě pyramid. „Měli pět druhů piva, které se podobalo spíš vodnaté kaši z obilí. Tu dávali svým lidem,“ nastiňuje počátky zlatavého moku. První pivo se k nám dostalo zřejmě v 1. tisíciletí a záznamy o prvním pivovaru nás zavádí až do roku 1026. Pivo se samozřejmě vařilo v jiné formě než dnes. „Šlechta a církev pivo zušlechtily a vytvořily laskominu, která připomínala dnešní pivo,“ osvětluje vývoj piva na našem území František Richter.

Není bez zajímavosti, že ve středověku přidávali lidé do piva byliny nebo hadí kůže. „Lidé tehdy měli hlad a protože hadí kůže byla lehce toxická, pijáka omámila do takové míry, že nemusel celý den jíst,“ vypráví František Richter. Omámenost snižovala pracovní výkony a daňové výnosy. Proto byl v roce 1516 vydán zákon o čistotě piva, který v Bavorsku platí dodnes. „Před několika lety si na tento zákon stěžovala Francie, která se čistoty piva nedrží. EU nakonec rozhodla, že se pivo s různými příměsmi může prodávat i v Bavorsku,“ pokračuje v popisu historie a současnosti piva František Richter.

Václav Žmolík se ho ve víkendovém vysílání zeptal, zda doporučuje vařit pivo doma a jak se vlastně ke své profesi dostal. František Richter navíc popsal své pivařské experimenty. Nejen o nich se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Františkem Richterem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio