Francie ve volebním poločasu. Proč propadly tradiční strany a kdo získá voliče neúspěšných kandidátů

18. duben 2022
Evropa Plus

Skoro 28 procent pro současného prezidenta Emmanuela Macrona, 23 procent pro šéfku nacionalistického Národního sdružení Marine Le Penovou. Takový je výsledek prvního kola prezidentských voleb ve Francii. V neděli 24. května si mezi nimi budou voliči vybírat. Jak vypadalo první volební kolo? To sledovali ve Francii zpravodajové Martin Balucha a Pavel Novák.

Pavel Novák, zpravodaj

Někteří z kandidátů v prvním kole prezidentských voleb zcela propadli, někteří byli jen zklamaní nízkým výsledkem. Komu ale připadnou hlasy jejich voličů?

Na odhad dalšího vývoje chování francouzských voličů se Evropa Plus ptá odbornice na Francii Elišky Tomalové z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Ve volbách se vůbec nedařilo tradičním francouzským stranám, tedy socialistům a republikánům. Stejně jako při minulých volbách. Před pěti lety zažil debakl kandidát socialistů Benoit Hammon. Teď se ani ne na pěti procentech zastavila republikánská kandidátka Valérie Pecréssová.

Martin Balucha, zpravodaj

Znamená to konec dominance těchto tradičních stran ve francouzské politice? Odpovídá politolog Michel Perottini z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity.

Poslechněte si celou Evropu Plus.

Spustit audio