Fotím skoro všechno, co jím, přiznává Pavel Maurer

19. květen 2016

Při výběru restaurace a vaření je dobré vnímat počasí. Během jarním slunečních dní si raději dejte něco lehčího, doporučuje gastronaut Pavel Maurer, který by rozhodně „nešel do nejtěžších kalibrů“.

Pavel Maurer se vydal do boje s plýtváním. „Zabýváme se tím dlouhodobě a byl jsem rád, že se přidal i Český rozhlas,“ naráží na kampaň Nejsem plýtvák. Uznává ovšem, že jde do boje sám proti sobě, protože neustále lidem opakuje, aby jedli všechna ta úžasná jídla, která jsou k dostání i v Česku. „Jenže u vysoké gastronomie se nabízí plýtvání. Někdo to umí a někdo ne,“ poznamenává. Přitom zbytky se dají s trochou vtipu zužitkovat i v restauracích nebo darovat potřebným.

Na Prague Food Festivalu, který Pavel Maurer pořádá, se bude snažit jít příkladem. Ti, kteří na tento každoroční svátek jídla dorazí, tak budou používat rozložitelné příbory. Když je zahrabete do země, za asi 100 dní se rozloží.

Trendem gastronomie jsou podle něj hamburgery. Důležitou roli však hraje kvalita. Typická pochoutka pro milovníky masa se dostává také na jídelníček vegetariánů. I v Česku se dají sehnat varianty bez masa. „Kdybychom se za hodinu vydali na oběd do jedné z nedalekých restaurací s hamburgery, nevešli bychom se do ní. Mívají plno,“ dokládá.

Čtěte také


Za všechno můžou rodiče. Když dítěti nepřipraví svačinu, ale dají mu peníze, aby si koupilo sladkosti v automatu, může školní jídelna dělat kotrmelce a nemá to význam. Je to na nás, na rodičích.PAVEL MAURER

Prague Food Festival se letos bude konat už podesáté. „Poprvé se konal na Kampě, hodně jsme se tehdy báli,“ vzpomíná Pavel Maurer v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. Průšvihů podle svých slov zvládl spoustu – jednou zahnízdila labuť, jindy se přihnaly přívalové deště. „Restaurace vybíráme tak, aby byly v průvodci Grand Restaurant. Na festivalu nemůže být restaurace, která se jen tak přihlásí,“ vysvětluje podmínky účasti podniků a láká posluchače na řadu vegetariánských „kousků“, kreolskou a indonéskou kuchyni nebo na delikatesy z bývalé Jugoslávie.

Audio záznam rozhovoru, ve kterém se dozvíte mnoho dalšího, si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.