Fenka Pita našla mrtvolu 44 metrů pod hladinou. „Zdálo se to nemožné, ale místo označila okamžitě,“ popisuje psovod Vedral

9. listopad 2023

V neuvěřitelné 44 metrové hloubce Slapské přehrady našla policejní fenka Pita ostatky hledané ženy. Místo označila spolu se svým parťákem a policejním psem Akimem. Obě zvířata patří policejnímu psovodu a inspektorovi Davidu Vedralovi. „Také jsme si mysleli, že to není možné a ten pes to nemůže dokázat, ale už v březnu jsme hledali někoho jiného a taky na vodě, dokonce ve větší hloubce, a psi nám také označili místo,“ říká v pořadu Hovory.

O podrobnostech tohoto případu zatím nechce ani nemůže mluvit – protože není uzavřený. „Ale abych se vrátil k případu pod slapským Živohošťským mostem – tam nám nahrálo mnoho příznivých okolností,“ popisuje.

Čtěte také

„Bylo ráno, u hladiny je stálá teplota, vál lehký vánek, ale hlavně bylo pro kynologa, Pitu a Kima hrozně důležité to, že tělo bylo rozřezané. Protože se z něj při rozkladu uvolňují plyny a probíhají tam různé hnilobné procesy,“ vysvětluje Vedral.

„A tím, že se různé tělní tekutiny dostanou až na hladinu, tak je pes dokonce i na tekoucí vodě dokáže označit,“ dodává s tím, že pes vlastně označí místo, kde teče proud.

„Už když jsme vjeli na přehradu, po asi dvou minutách, jsem poznal, že Pita cítí, že tam něco je. Já už to na ní samozřejmě poznám, protože stejné dělá při výcviku.“

Čtěte také

„Pita změnila chování, začala škrábat do lodi a pak štěkat do vody. Měl jsem radost,“ přiznává.

„Pak přišli na řadu potápěči – mají teď nově sonar, který vidí pod vodou předměty a k nim se pak posílá podvodní dron, který místo natočí a pak se to analyzuje.“

Na výsledek ale čekali hned několik hodin, protože pes označil místo, kde tekl proud. „Tělo se našlo asi 30 metrů od místa, které jsme označili. A zajímavé bylo, že při vyzvedávání ostatků bylo vidět, kudy proudy s tělními tekutinami vedou – a bylo to přesně k označenému místu.“

Zajímavé podle policisty je, že tělo našli rozčtvrcené v pytlích, které byly něčím zatíženy, což psovi překvapivě pomohlo v identifikaci ostatků.

„Nebyl to Pity první případ, některé byly možná i zajímavější, ale tento byl velký v tom, že šlo o takovou hloubku,“ dodává.

Vrchní inspektor David Vedral slouží 32 let u policie jako psovod

O jaké případy šlo? Dozvíte se v audiozáznamu pořadu Hovory, ptá se Tatiana Čabáková.

Spustit audio

Související