Můj Rush, postrach drogových dealerů, je takový postelový pes, směje se policejní psovodka Tomášková

20. leden 2023

Postrach drogových dealerů, služební pes Rush, se do historie Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje zapíše tučným písmem, protože během své osmileté služby se stal plnohodnotným parťákem, na kterého se mohla jeho psovodka Petra Tomášková vždy stoprocentně spolehnout. 

Teď ale Rush přenechá práci mladším a odchází do zaslouženého psího důchodu. I o tom si povídáme právě s psovodkou Petrou Tomáškovou. Vy jste ale původně nešla k policii jako psovodka, je to tak?
Nastupovala jsem na obvodní oddělení v Hradce Králové a vzhledem k tomu, že k psům mám vztah, tak jsem se chtěla dostat už od začátku na kynologii, což se mi po určité době podařilo. Byl to takový můj sen, být jednou policejní psovodkou.

Jak začala vaše láska ke zvířatům? Protože vy máte teď prý doma 7 psů.
Úplně přesně nevím, kde to vzniklo. Mám pocit, že už jsem se s tím narodila, protože to mám opravdu odmalička. Vždy jsem každého psa, kočky a koně, všechno, musela hladit. A pak jsem se rozhodla jít studovat střední veterinární školu v Hradci Králové a už mi to zkrátka zůstalo.

Rush je rotvajler, jeho velikost a barva budí respekt. Je to ovšem mírumilovné a trpělivé zvíře, skvělý parťák a velký mazel.
Petra Tomášková, policejní psovodka

Představte nám vašeho Rushe, který po osmi letech odchází do důchodu.
Rushínek je plemeno rotvajler. Většinou vzbuzuje respekt, jeho velikost a samozřejmě černá barva, velká hlava. Ale jinak to jsou naprosto mírumilovná a trpělivá zvířata. Dávají lásku najevo, hned každého olížou. Rush je velký mazel, takový postelový pes. Teď už se mnou v posteli nespává, ale když jsem si ho přivezla, tak asi půl roku se mnou spal v posteli.

Čtěte také

A není to špatně, když služební pes musí plnit nějaké rozkazy a úkoly?
On nebyl úplně cíleně pořizovaný jako služební pes. Koupil si ho můj manžel a já jsem byla doma na mateřské dovolené, takže jsem se s ním i mazlila. K policii šel potom až kolem třetího roku věku. Teď v únoru mu bude 11 let a 8 let sloužil.

Pro policejní službu ovšem musel mít nějaké vhodné vlastnosti, ne?
Určitě. Cíleně si vybíráte vždy štěně, které vám sedne. A také podle předpokladů, které má. Tak já si vybírám všechna štěňata.

Jaké tedy měl Rush předpoklady?
On je dobrý úplně na všechno. Protože dělal pachové práce, to znamená, že používal čumák. A proto, abych ho nějak zabavila, dělal i obrany, opravdu dělal vlastně všechno. Takový multifunkční pes to je.

Pachové předpoklady jste u něj objevili hned na začátku?
Musí se to samozřejmě rozvíjet. Začnete už na štěněti, když si ho přivezete domů. Všechno v něm rozvíjíte a pak je vždy v něčem lepší a v něčem horší. A Rush byl určitě top. Pro mě určitě.

Čtěte také

Jak dlouho trvá, než se vycvičí pes pro policejní službu?
To je velmi individuální, nedá se to nějak obecně říct. Některému psovi to trvá déle, jiný může být už po 18 měsících úplně super. Já mám spíše pocit, že pes se učí vlastně celý život. Protože přicházejí pořád nové situace a ty ho učí. A lidé se také učí celý život se svými psy.

Co všechno jste se svým parťákem dělali?
Rushínek začínal na metodě pachové identifikace. To je v podstatě porovnávání pachů z místa činu s pachem podezřelé osoby. A pomáhá to i u soudu. Není to tedy přímý důkaz, jen nepřímý, ale pomáhá to ztotožňovat pachatele, kteří by na místě měli být.

Musel to být za těch 8 let služby velký počet zásahů.
Zásahů bylo dost. Většinou se jezdí na domovní prohlídky, a Rush úspěchy měl. Nacházeli jsme spoustu věcí a látek, takže si myslím, že pracoval dobře.

Čtěte také

Co s ním bude teď? Bude u vás?
Teď si ho nechám doma a budeme si spolu jen užívat. Už nemusí pracovat, takže jezdí na rehabilitace a válí se doma. Má se líp než já.

Je to pes, který je vaší součástí.
Většinou máme psy samozřejmě doma, musí být vaší součástí. Protože vy se spoléháte na něj a on se zase spoléhá na vás. Ve své podstatě jste jako jeden tým. Tak to funguje.

Už si cvičíte dalšího parťáka?
Ano, mám ještě jednu služební fenu, která je na vyhledávání akcelerantů požáru. To znamená, když někde zahoří, tak se pak zjišťuje, co to bylo, jestli byl požár založen úmyslně, nebo ne. Jstli bylo použito nějakého akcelerantu, třeba benzínu. Tedy ona je teď také se mnou doma. A pak si připravuji ještě jednu čubinku na vyhledávání výbušnin. Ta je ještě hodně mlaďounká.

Na co všechno se mohou vlastně psi u policie cvičit?
Na výbušniny, na omamné látky, na požáry, na vyhledávání lidských ostatků, na vyhledávání zbraní a jejich součástí.

Petra Tomášková, policejní psovodka, byla dnes naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související