Fake news o očkování se šíří na internetu. Cílí hlavně na mladé matky, varuje vakcinolog Prymula

12. září 2019

Očkování není dostatečně účinné, pro děti je nebezpečné a může způsobovat autismus. To jsou nejčastější mýty, které se v souvislosti s vakcínami objevují na internetu. O tom, jak poznat, co je a co není dezinformace, mluví náměstek ministra zdravotnictví a předseda vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Podle Prymuly je pro laickou veřejnost velmi obtížné poznat, že zprávy o očkování na internetu nejsou pravdivé, je proto nutné vycházet ze spolehlivých zdrojů.

 „Hledat takové webové servery, kde je určitá záruka, že informace jsou podložené, měly by tam být zdroje,“ radí. Oproti tomu zprávy, které se šíří na sociálních sítích, nemají podle něj skoro žádnou validitu a těžko se z nich dá vycházet.

Podle lékařů a odborníků na očkování jsou falešné zprávy příčinou toho, proč proočkovanost v populaci klesá a znovu se tak rozšiřují nemoci, které byly v mnoha zemích už vymýcené. Aktuálně se to týká třeba spalniček a epidemie této nemoci.

Ministerstvo chystá nový informační portál

Čtěte také

Co se dá proti fake news dělat? Prymula přiznává, že se historicky podcenila komunikace na sociálních sítích. Nyní se ale pracuje na Národním zdravotnickým informační portálu, kde budou obecné informace o zdravotnictví včetně očkování. 

„O očkování tam budeme dávat řadu informací o tom, co může a nemůže očkování způsobit a jaké má výhody a nevýhody,“ ubezpečuje.

Cílovou skupinou jsou matky

Nejpočetnější cílovou skupinou, ve které se dezinformace šíří, jsou mladé matky, které odrodí a dostávají se do doby, kdy rozhodují o očkování.

„Jsou tady zaheslované sociální sítě, kde jim jiné maminky poskytují ‚zaručené‘ informace, co vakcína může provést a že by se neměly nechat očkovat nebo případně očkování oddálit,“ popisuje Prymula.

Nejčastější mýty o očkování:

  • očkování způsobuje autismus,
  • imunita malých dětí není pro očkování dostatečně zralá, vakcinaci je dobré odsunout na později,
  • vakcína může způsobovat onemocnění, je nebezpečnější než nemoc sama.

 

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.