Extremismus, neonacismus, levicoví radikálové

18. duben 2005
Vaše téma

V pondělním Vašem tématu jsme celý den na vaše přání mluvili o extremismu. Teď vaše téma uzavřeme. Naším hostem je v tuto chvíli zástupce vedoucího odboru odhalování závažné obecné kriminality v Praze, Jiří Kopečný. Přeji dobrý den.

Jiří Kopečný: Dobrý večer.

Z celého dnešního pořadu, dalo by se říci, vyplývá, že neonacisté, ale třeba i levicoví radikálové, jsou v poslední době celkem v klidu, že nejsou příliš aktivní. Souhlasil byste s tím?

Jiří Kopečný: Já bych v podstatě i souhlasil, některé své aktivity přesunuli mimo pozornost sdělovacích prostředků, mimo pozornost policie, počty nerostou závratným způsobem nějakým, ta situace je, řekl bych, stabilní.

Proč myslíte, že zmizeli z ulic, jestli se to tak dá říci a proč nejsou tolik aktivní?

Jiří Kopečný: Samozřejmě jednak dobrá práce policie, zlepšující se práce policie a samozřejmě pozornost sdělovacích prostředků a upozornění na některé negativa v souvislosti s těmito aktivitami jsou příčinou jejich ústupu z oficiální scény.

V poslední době se hodně mluví o neonacistických koncertech. Myslíte si, že má policie dostatečné páky k tomu, aby proti podobným vystoupením mohla nějakým způsobem postupovat? Když má třeba jenom podezření, že dochází k projevům rasismu, fašismu, což se nabízí v této souvislosti?

Jiří Kopečný: Řekl bych, že situace v oblasti legislativy by bylo možno tuto situaci zlepšit, určitě v některých krocích, v některých oblastech, zejména co se týká preventivního působení, to znamená ještě před tím, než takové akce začnou, aby policie byla schopna a měla možnost toto nějakým způsobem řešit. Například předběžným rozhodnutím nebo opatřením soudu a podobně. V téhle oblasti určitě by šlo některé věci zlepšit.

No a potom když vidíme v televizi záběry, že někde už se ta akce odehrává, policie jenom přihlíží, v tu chvíli skutečně nemá nebo má svázané ruce, nemůže nic dělat?

Jiří Kopečný: Samozřejmě jedná se případ od případu. Nelze paušálně poukázat na všechny možnosti, samozřejmě. Pokud je páchána trestná činnost, tak policie je zákona povinna jakýmsi způsobem konat a říkám, je to individuální, záleží vždy na konkrétních okolnostech, na každém případě.

Jak si vysvětlujete, že jsou třeba extrémně pravicové kapely, které v některých zemích jsou zakázány a u nás smějí vystupovat?

Jiří Kopečný: U nás naše současná právní norma neumožňuje paušálně zakázat nějakou hudební skupinu, hudební produkci, pokud se odehrává na bázi v podstatě amatérské, není organizována, tak nelze zakázat paušálně. Samozřejmě jednotlivé písně, jednotlivé texty, je potřeba je zkoumat a řešit individuálně.

Podle vašich údajů klesá počet trestných činů s extrémistickým podtextem?

Jiří Kopečný: V poslední době je zřetelný podle statistik mírný pokles. Neřekl bych, že to je nějaký výrazný, je to prostě, koriguje to okolo určitého bodu, není to výrazný pokles nebo nárůst. Je to v podstatě stejné několik posledních let.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu