Expert Člověka v tísni: Na trhu nejsou byty. Vyšší příspěvek za Ukrajince by ho pomohl rozhýbat

29. březen 2022

Odborníci varují, že solidární příspěvek na ubytování uprchlíků z Ukrajiny povede ve svém důsledku k nedostatku ubytovacích kapacit pro běžence. „Není to definitivní řešení. Výše podpory platí do 30. června a vláda ji upravila nařízením. Lze to snadno změnit,“ říká náměstkyně ministra práce Iva Merhautová (KDU-ČSL). „V Česku je absolutní nedostatek nabídky na toto bydlení, potřebujeme ji navýšit,“ míní Daniel Hůle, odborník na sociální začleňování z organizace Člověk v tísni.

Hůle připomíná, že v Česku je řádově na trhu 6,5 tisíce nájmů bytů do 25 tisíc korun. „A v tuto chvíli už tady máme řádově přes 80 tisíc domácností,“ upozorňuje.

Čtěte také

Solidární příspěvek, jehož strop vláda stanovila na 12 tisíc korun na domácnost, má podle něj dvě roviny.

„Pokud rodina třeba sestěhuje děti do jednoho pokoje a druhý dětský pokoj poskytne uprchlíkům, na tento případ je stávající výše až velmi velkorysá. V tomto případě je vyšší než třeba v Británii nebo v Německu. To určitě bude motivovat lidi, aby si do bytu vzali uprchlickou rodinu. Ale takto se dá žít řádově týdny až jednotky měsíců, ne rok,“ upozorňuje.

Daniel Hůle, expert Člověka v tísni

Na druhé straně je výše solidárního příspěvku podle něj značně nízká, aby lidi motivovala k poskytnutí celých bytů nebo domů.

„V Česku jsou k dispozici desítky tisíc volných nemovitostí, které nejsou na trhu. A aby rodina tu nemovitost poskytla třeba na rok nebo i déle, tam to bohužel nastavení příspěvku nestačí. A nejen tou výší, ale právě tím výhledem. Když je výhled jen do června, je to zoufale málo,“ dodává.

Vyřešili jsme první fázi, tedy ubytování těch lidí. A teď musíme začít řešit bydlení.
Iva Merhautová

Merhautová připomíná, že vláda v první fázi řešila ubytování uprchlíků, nikoli bydlení.

„Vyřešili jsme první fázi, tedy ubytování těch lidí. A teď musíme začít řešit bydlení. A tam samozřejmě neříkáme, že nebudeme chtít zapojit bytový fond, který je nevyužíván. Třeba mimo jiné proto, že tady nejsou turisté, kterým byty byly dříve pronajímány. Právě teď je to období, kdy tuto věc začneme řešit. A není to ani v rozporu s datem do 30. června,“ konstatuje.

Je potřeba vyslat impulz domácnostem

Hůle upozorňuje, že ukrajinští uprchlíci budou v Česku s velkou pravděpodobností dlouho. Předpokládá, že většina příchozích tady bude určitě i během příštího, minimálně školního roku.

Čtěte také

„V tuto chvíli potřeba vyslat impulz domácnostem. Když nám poskytnou byty na dostatečně dlouhou dobu, můžeme plánovat, kam ty lidi rozmístit. V Anglii je podmínka poskytnutí bytu na půl roku a majitelé mají garantováno, že celý rok jim bude stát přispívat. Tady ministerstvo mělo všechny relevantní údaje k tomu a šlo jen o to nastavit pásma. Bylo by lepší rozdělit to na dvě pásma, protože těch 12 tisíc na jeden pokoj je fakt hodně, ale zároveň je to málo na samotný byt,“ opakuje Hůle.

Předpokládáme, že ne všichni se vrátí, až válečný konflikt skončí.
Iva Merhautová

Merhautová připomíná, že resorty společně situaci už řeší. „Teď jsme přesně ve fázi, kdy to společně řeší resorty školství, zdravotnictví i práce a sociálních věcí. A zapojujeme už i ministerstvo pro místní rozvoj, protože nám musí pomoci najít i další možnosti, jak bude možné komunitu, která tady zůstane, ubytovat. Protože předpokládáme, že ne všichni se vrátí, až válečný konflikt skončí,“ připouští.

Když stát zaplatí lehce pod tržní cenu, ušetří

Podle sociologů a humanitárních pracovníků by stačilo navýšit strop příspěvku na solidární domácnost na 15 tisíc. To by mohlo motivovat domácnosti pustit na trh 50 až 60 tisíc bytů s delší ubytovací perspektivou.

Čtěte také

„Cena 15 tisíc je pořád nastavená pod tržními cenami. Musíme si uvědomit, že to je konečná cena. Pronajímatel nemá nárok na kauci a nemá nárok na poplatky za energie, které dnes tvoří běžně 4,5 až 5 tisíc korun na domácnost. Máme data, která hovoří i o ochotě nabídnout zdarma pokoj v bytě anebo samostatný byt. Zatímco pokoj bytě je zdarma ochotno poskytnout 12,5 procenta lidí, samostatný byt jen 4,5 procenta. Je to logické, náklady spojené se samostatným bytem jsou mnohem větší,“ vysvětluje Hůle.

Stát potřebuje nakoupit desítky tisíc bytů, protože ti lidé si na ně nenašetří.
Daniel Hůle

„My vlastně říkáme, že když stát zaplatí lehce pod tržní cenu lidem, ušetří na tom. Protože zaplatí výrazně méně než za hromadné ubytování v hotelech, penzionech nebo ubytovnách, kde jsou poplatky za horší standard mnohem vyšší. Takže to není racionální. Stát potřebuje nakoupit desítky tisíc bytů, protože ti lidé si na ně nenašetří,“ dodává.

Čtěte také

Ministerstvo podle něj nesprávně vychází z předpokladu, že si do června většina ukrajinských samoživitelek najde práci, aby si mohly najmout byt.

„Ale na trhu žádné byty nejsou. To je ten hlavní problém. My opravdu potřebujeme razantně hýbnout nabídkou na realitním trhu,“ zdůrazňuje.

Musíme hledat model, jak byty uprchlíkům z Ukrajiny zpřístupnit, souhlasí Merhautová. „Myslím, že nejen na vládě, ale i v meziresortní spolupráci se už diskutuje, o kolik by se ta částka zvyšovala,“ dodává náměstkyně ministra práce.

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr
Spustit audio

Související