Petr Šabata: Cizinci před branami – přijetí uprchlíků z Ukrajiny bude pro Česko těžké

28. březen 2022

Světoznámý britsko-polský sociolog Zygmunt Bauman, sám uprchlík z Polska z roku 1968, napsal o migraci v knize Cizinci před branami v roce 2017:  „Uprchlíci před brutalitou válek a despotismu klepou na dveře druhých od počátků moderní doby. Pro lidi za těmito dveřmi to vždycky byli – stejně jako dnes – cizinci.“

„Cizinci vyvolávají obavy právě proto, že jsou cizí – a tak děsivě nepředvídatelní a úplně jiní než ti, s nimiž přicházíme denně do styku a víme, co od nich můžeme očekávat… O cizincích toho ale víme příliš málo na to, abychom byli schopni číst jejich chování a náležitě na ně reagovat – uhádnout, jaké mají úmysly a co hodlají udělat v příští chvíli. A nevědomost, jak pokračovat, jak si poradit s nastalou situací, kterou jsme nenavodili my a nemáme ji pod kontrolou, je hlavní příčinou obav a strachu.“

Čtěte také

Ten popis je velmi přesný a vystihuje, jak nesmírně těžký úkol čeká českou společnost, když bude chtít přijmout uprchlíky z Ukrajiny. Za čtyři týdny od začátku ruské invaze dorazilo do Česka na 300 tisíc lidí.

A podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky boje na Ukrajině vyvolaly nejvážnější uprchlickou krizi v Evropě od 2. světové války. Polovina obyvatel Ukrajiny, před válkou jich bylo 44 milionů, už domov buď opustila, nebo uvázla v zasažených oblastech, nebo není schopna odejít.

Poslové špatných zpráv

Denní zprávy z bojiště i tyto údaje jen ukazují, jak nemožné je předvídat, kolik uprchlíků z Ukrajiny nakonec přijde a jak dlouho v Česku zůstanou. To je pro vládu, všechny obětavě pomáhající i pro odhodlání české společnosti hodně znejišťující okolnost.

Čtěte také

Pokud se navzdory všemu podaří Česku přijmout a „zabydlet“ desítky tisíc ukrajinských uprchlíků, bude to skvělá zpráva. Zvládnout takové sžívání je totiž nejen obtížné – a čekejme i praktické problémy s ubytováním, dětmi ve školách, při zaměstnávání, ve zdravotnictví –, ale je také obohacující. Nejen ekonomicky. Pokusíme se ochránit jejich lidskou důstojnost, což zní ve 22. roce 21. století v Evropě jako samozřejmost, ale není…

S přijetím pomohou různými formami další členské země EU – a to nejen finančně. A pokud Česko zvládne svoji část evropského úkolu „pomoci Ukrajině“, získá respekt a sebevědomí. Na rozdíl od uprchlické krize v roce 2015.

Zvládneme to? Bauman varuje před rychlými zkratkovitými řešeními, upozorňuje, že obavy z uprchlíků, těchto „poslů špatných zpráv“, lákají populistické sběrače volebních hlasů, a připomíná, že politika vzájemného oddělování a udržování vzdáleností nikam nevede.

Petr Šabata, šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

To se hezky řekne, ale co konkrétně to znamená pro vládu a společnost vystavenou i jiným krizím? Kabinet Petra Fialy (ODS) dostal od více než třicetičlenného expertního týmu kolem sociologa Daniela Prokopa soubor integračních strategií pro bydlení, vzdělávání, trh práce, zdraví, psychologickou podporu i informování. Zatím se jím moc neřídí. A opozice větří příležitost.

Zygmund Bauman by to komentoval, že obě strany vytváří zásoby výbušnin, které explodují později.

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio