Evropu drtí mráz z Východu. Fontána di Trévi v Římě je pod sněhem, v Polsku umrzlo osm lidí

Nejchladněji v Evropě má být v Rakousku a Německu. V Rakousku naměřili 30,6 stupně pod nulou. A k této teplotě se blíží i metropole Ruska. Výstraha před mrazem platí ve Francii, kde v pondělí umrzl jeden člověk. Bulharský venkov je bez elektřiny, zima trápí také Itálii. Tradičně dochvilnou britskou železniční dopravu ochromil sníh. Tragická je situace v Polsku.

Nejméně devět lidí přišlo od pátku o život v důsledku vydatného sněžení a vpádu třeskutých mrazů do Evropy. Osm obětí v pondělí oznámily polské úřady, jeden člověk zemřel ve Francii. V některých státech napříč kontinentem sníh způsobil problémy v dopravě, včetně letecké.

Tragické zprávy přišly z Polska, kde zatím kvůli tuhým mrazům zemřelo už osm lidí. Teploty se v noci na úterý pohybovaly mezi minus deseti až minus pětadvaceti – chladno bylo hlavně na severovýchodě země a na jihu v karpatských údolích.

Tragická polská bilance a rakouský rekord

V Polsku si zima od listopadu vyžádala už 48 lidských životů. Tragickou bilanci s desítkami mrtvých má tato země každý rok. Vládní bezpečnostní centrum o víkendu vydalo varování před silnými mrazy, které už v neděli na některých místech klesly pod minus 20 stupňů.

Podle meteorologů velmi chladné počasí nepoleví minimálně následující dva dny. V Čechách se mírné oteplení čeká až o víkendu. Nejchladnější noc této zimy panovala na úterý v Německu a v Rakousku. Na nejvyšší německé hoře Zugspitze klesla teplota k minus 27 stupňům Celsia, zatímco měřicí stanice na rakouském alpském vrcholku Sonnblick naměřila dokonce 30,6 stupně pod nulou.

Na mnoha místech Německa způsobily mrazy a vydatné sněžení problémy v dopravě, letiště v Brémách od neděle zrušilo desítku spojů. Rakouské ministerstvo vnitra informovalo, že vzhledem k mrazu nebude policie důsledně vymáhat zákaz zahalování obličeje na veřejnosti.

Tuhá zima nadále panuje v Rusku. Moskevské úřady kvůli silným mrazům v metropolitní oblasti vyhlásily zvýšené ohrožení obyvatelstva. V noci na dnešek se rtuť teploměrů na moskevských předměstích přiblížila k minus 30 stupňům, v centru Moskvy naměřili 19 stupňů pod nulou. Nízké teploty se pohybují zhruba deset stupňů pod únorovým průměrem.

Logo

Londýn i Řím pod sněhem

Mráz sevřel také Británii a Francii, britští meteorologové navíc varovali před přívaly sněhu. V Londýně začalo sněžit ráno a hlášena jsou zpoždění vlaků. Úřady upozornily lidi dojíždějící do britské metropole z jihovýchodu, aby se pokusili dostat zpět domů do 19:00 SEČ, než kvůli sněžení vypukne dopravní chaos. Ve Francii platí výstraha před mrazem pro 33 departmentů, v neděli zemřel v důsledku mrazu jeden bezdomovec.

Zima trápí také Itálii. V Římě v noci na dnešek hustě sněžilo a město se tak poprvé po šesti letech probudilo do bílého rána. Úřady musely do metropole povolat armádu, která pomáhá s odklízením sněhu. Školy zůstaly zavřené a v římské provincii byl vyhlášen zákaz jízdy pro nákladní automobily. Kvůli sněhu byl omezen i provoz na římských letištích Fiumicino a Ciampino, problémy má rovněž vlaková doprava.

Kvůli silné sněhové pokrývce zůstala dnes návštěvníkům Říma nepřístupná řada památek, včetně Kolosea či Palatina. Mnozí lidé se kvůli zasněženým silnicím nemohli dostat na pracoviště. V Turíně bylo v neděli kvůli hustému sněžení odloženo utkání nejvyšší italské fotbalové soutěže Serie A mezi Juventusem a Atalantou.

Ne všechny ale sníh trápí

sníh

Jak říká v našem příspěvku italská rodina, sníh přináší také radost. Mohli totiž vzít děti ven, aby stavěly sněhuláky, koulovaly se a užívaly zimních radovánek.

Zatímco leckde v Evropě je nebývalá zima, v severní polární oblasti je naopak nezvykle teplo. Přestože na severním pólu slunce vysvitne z Polární noci skoro až za měsíc, teploty tam jsou kolem nuly, takže paradoxně uprostřed nejtužší zimy v Evropě polární ledovce severně od Grónska tají.

autoři: ČTK , znk | zdroj: ČTK
Spustit audio