Eva Zaoralová

24. červen 2008

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byla v úterý umělecká ředitelka Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Eva Zaoralová. S moderátorkou Lucií Výbornou mluvila o za nedlouho začínajícím karlovarském festivalu, o svých oblíbených filmech a o hercích, které obdivuje. Ve středu 25. června bude hostem herec, moderátor a fotograf Marek Vašut.

Kdy uznávaná kritička, překladatelka a porotkyně na významných filmových festivalech naposledy plakala v kině? "To bych musela vzpomínat, ale sem tam mě nějaký film dostane. Letos jsem byla na pokraji slz u filmu Valčík s Baširem, což je izraelský film, který jsem viděla v Cannes. Všichni jsme mysleli, že dostane Zlatou palmu, ale kupodivu nejen že nedostal Zlatou palmu, ale nedostal vůbec žádnou cenu od poroty," uvedla Eva Zaoralová.

Zanedlouho začne karlovarský festival. Co ale bude dělat, až 12. července skončí? "Budete se divit, ale pojedu na jiný festival do Puly. Ale tentokrát se tam budu jenom dívat na chorvatské filmy a nebudu v porotě. Loni jsem tam totiž byla v porotě, zatímco letos tam budu jako zástupkyně festivalu. Letos je docela slušná úroda chorvatských filmů," doplnila Eva Zaoralová, která návštěvu tohoto festivalu bere jako dovolenou.

Který ze současných filmů přežije, tedy film, ke kterému se budou lidé vracet? "Těžko říct, ale faktem je, že v posledních deseti, patnácti letech pořád přežívá Kolja, přežívají Samotáři. A myslím, že snad budou přežívat i filmy, které natočili Jan Němec, Věra Chytilová, Jiří Menzel. Všimněte si například film Vesničko má středisková, to je film, který opravdu přežívá, nebo Na samotě u lesa, přežívají i Postřižiny. Ale z těch úplně současných si netroufám říct, který bude přežívat. Docela bych byla ráda, kdyby to byl Zelenkův film Knoflíkáři nebo i Zelenkův Rok ďábla. Ale tady už mluvíme spíš o tom, co je mým osobním vkusem, a ne o tom, co se bude líbit širšímu publiku," dodala Eva Zaoralová.

autor: vij
Spustit audio