Eugen Strouhal

16. červen 2009

Mumifikace nespadla z nebe, tvrdí Eugen Strouhal, lékař, antropolog a archeolog, který v úterý navštívil Dopolední Radiožurnál. O tom, jak proces mumifikace vznikl, ale například také o tom, zda nezvané návštěvníky egyptských hrobek skutečně čekalo prokletí, mluvil s Lucií Výbornou. Ve středu 17. června bude hostem chirurg Pavel Stodůlka.

"Mumie je věčná," tvrdí Eugen Strouhal. A jak vlastně mumie ve starém Egyptě vznikala?

Všechny orgány, které jsou v dutinách, se z mrtvého těla před balzamováním vyjímaly. S jednou výjimkou - a tou bylo srdce. "Ve staroegyptském pojetí bylo srdce sídlem citu - i když to není pravda, srdce je bez citu, srdce nebolí," vysvětluje Eugen Strouhal.

Často v těle zůstávaly i ledviny, k tomu však nevelel žádný náboženský příkaz. "Ledviny jsou totiž skryty na takzvaném nástěnném listu pobřišnice - a když se vyndaly vnitřní orgány, ledviny zůstaly skryty."

Hrozí vědci, který pracuje s mumifikovanými těly, nějaké nebezpečí? "Jediným nebezpečím může být rozptýlený prach, který byste mohla vdechnout," podotýká Eugen Strouhal směrem k Lucii Výborné. Zároveň však upozorňuje, že ve většině případů jsou tyto částice neškodné.

Antropolog a lékař zároveň připomíná případ otevření Tutanchamonovy hrobky. "To byla skutečná tragédie, která byla přičítána kletbě. Stalo se to, že mecenáš, který platil Cartera, přijel na jeho zavolání a s takovou vášní se pustil do práce, že si nevšiml, že ho bodl nějaký bodavý hmyz - který musel být infikovaný. A nakonec z toho vznikla otrava krve, na kterou do pěti dní zemřel."

Mezi desátou a jedenáctou hodinou se Lucie Výborná zajímala například i o to, jak se v české hrobce mohla objevit egyptská mumie nebo proč se dříve prášek z rozemletých mumií používal jako lék.

Záznam celého rozhovoru s Eugenem Strouhalem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio