Epidemiolog Smejkal: Ve školách musíme začít testovat PCR testy, potřebujeme finanční covidový fond

14. duben 2021
Jak zvládnout pandemii

Jaká je nyní epidemiologická situace v Česku? A kdy můžeme očekávat další vlnu rozvolňování? A je vůbec namístě nyní o rozvolňování uvažovat? Poslechněte si rozhovor Jana Pokorného s epidemiologiem a vedoucím odborné skupiny MeSES Petrem Smejkalem. 

Co teď ukazují aktuální čísla? Laboratoře prokázaly o 546 méně případů covidu než před týdnem, reprodukční číslo mírně stouplo na 1,07.

Reprodukční číslo je týdenní, čtrnáctidenní číslo je výrazně pod jedna. Evidentně brzdíme, i díky tomu, že „rozvolňování“, přestože bych se tomuto slovu rád vyhýbal, děláme pomalu. Vydržme, trend jsme si sice představovali rychlejší – na kýženém čísle 100 případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dnů nejsme – ale vypadá to dobře. 

Co by se nyní mělo udělat do konce měsíce – otevřít další sektory, nebo stav zmrazit a čekat? 

To nejdůležitější jsou školy, trpí děti i rodiče. Musíme se soustředit na školy, zatím si nejsme jistí, že s epidemií nezahýbá otevření škol. Do konce dubna se proto bavme hlavně o školách, tam je stále problém u školek a praktické výuky, nic jiného ale prosím do konce dubna neuvolňujme. 

Jak si vede vaše skupina MeSES? Nestali jste se v myslích mnoha lidí, kdo to mají spasit, nebo těmi, kdo za všechno mohou?

Čtěte také

Je to český fenomén, přestože já rád říkám, ať všichni začneme sami u sebe. Vždy se na něco upneme: vláda za všechno může, MeSES za všechno může, MeSES všechno vyřeší… To je fundamentálně špatně. MeSES sám všechno nespasí. Vedeme si dobře v tom, že konzistentně vydáváme doporučení a ministerstvo nás akceptuje. Pro některé jsme se stali otloukánkem, dostávám spoustu mailů, proč jsme udělali tohle a tohle… Vždy odpovídám, že my pouze doporučujeme, ale vláda si může udělat, co chce.

Lidé také nechápou, že nikdo z nás za to nebere ani korunu, vše děláme při své práci. Chceme pomoct tomu, abychom to zvládli, nepomáháme žádné konkrétní osobě. 

Některé školy nedůvěřují antigenním testům a usilují o přesnější PCR testy. Mohou někdy PCR testy ve školách nahradit ty antigenní?

Dokonce musí. Všichni od začátku věděli, že test, který se používá, není ten pravý ořechový. Na PCR testy se musí přejít, testování není na krátkou dobu. Máme nyní možnost otevřít, že se musí přejít na PCR testy, žákovi by to neublížilo. Pořád tu ale vyskakuje, že nejsou kapacity – což také není pravda. Je to otázka peněz, mějme covidový fond, z nějž budeme PCR testy hradit.

Všude na světě se PCR testy ve školách používají, protože s invazivním antigenním testováním neuděláte odběr tak kvalitní a je pro školáčka hodně zatěžující.

Jak vypadá spolupráce skupiny s ministerstvem a co by bylo možné zlepšit? Očkuje se v Česku dostatečně rychle? A jak kartami zamíchá brazilská mutace? Poslechněte si celý rozhovor s Petrem Smejkalem. 

autoři: Jan Pokorný , als
Spustit audio

Související