Emoce jsou tady pro to, aby nám dávaly energii, vysvětluje odborník na fungování mozku. Co je to Brain-Based Coaching?

3. prosinec 2022

Potřebujeme se naučit zvládat emoce, pojmenovat je, přehodnotit si situaci. Pak je pozornost zaměřená nikoliv na to, co mě ohrožuje, ale co mi může přispět, vysvětluje kouč a odborník na fungování mozku v sociálním prostředí Vladimír Tuka. Právě emoce jsou podle něj určitým barometrem. Ale se je naučit regulovat?

S metodou Brain-Based Coaching přišel jako první Australan David Rock. V čem spočívá?

Čtěte také

V mezilidských vztazích náš mozek funguje specifickým způsobem a Brain-Based znamená, že konáme podle toho, jak je nastaven náš mozek. Neurověda nám už dneska nabízí poměrně dost informací o tom, jak náš mozek ovlivňuje nebo i řídí naše chování. Brain-Based Coaching je koučování, kdy využíváte poznatky neurovědy k tomu, abyste pracovali s druhými tak, aby si přicházeli na to, co je pro jejich život nejlepší. To je v podstatě koučink.

Jak zařídit, abychom se zachovali tak, jak má náš mozek rád?

Kdybychom to hodně zjednodušili, tak jsou tři klíčové věci, které naše duševní pohoda a zdraví potřebují. Naprosto klíčový je spánek. To, že mám hodně práce, neznamená, že ho budu dělat na úkor spánku. Druhá věc je nějaká fyzická aktivita, i to náš mozek potřebuje. A ta třetí je sociálno, společenské vztahy, vztahy s lidmi. Takže pojďte si zaběhat s dětmi, buďte kreativní, zapojte celou rodinu. Pak se náš mozek zklidňuje, dostanete daleko víc energie, lépe se vám bude spát, lépe budete dělat věci, nebudete mít takový stres.

Existuje obecná rada, jak si udržet i ve stresu plnou kognitivní kapacitu mozku?

Kognitivní kapacita je o tom, že naše vědomá mysl je připravena na to, aby si cokoliv do hloubky promyslela, abychom nejednali zbrkle. A pak se potřebujeme naučit zvládat emoce, pojmenovat je, přehodnotit si situaci. Typicky krize je příležitost, protože pak pozornost je zaměřena ne na to, co mě ohrožuje, ale na to, co mě může naopak přispět k tomu, abych byl lepší. A nejnáročnější cesta je mindfulness – být tady a teď. To je těžké, ale dává vám to příležitost – na stávající okamžik se musíte soustředit vědomou myslí, a ta dostává zpátky energii. A vy si najednou uvědomuje, že to, co vás děsí, není žádná hrozba. Je to prostě vymyšlený. Takže toto jsou cesty, kterým se říká emoční regulace, které vrací schopnost hluboce přemýšlet.

A stoprocentně spoléháte na chladnou racionalitu?

Emoce jsou tady proto, aby nás chránily, ale aby nám taky dávaly energii. Ono je to o tom, že náš mozek primárně vyhledává hrozby, a když žádnou nenajde, tak vyhledává odměny. Mezi tím, kdy jsme v euforii a totálním stresu, je celá škála věcí a emoce nám do značné míry umožní to, abychom vyhledávali, co je pro náš prospěch, a zároveň abychom věnovali pozornost tomu, co nás může ohrožovat. Čili emoce jsou neskutečným barometrem toho, abychom věnovali pozornost tomu, co se děje, abychom se nenechali přejet autobusem, ale zároveň aby nám neutekla příležitost se velmi dobře najíst.

Jakou roli v životě člověka hraje instinkt? Jak nevědomé procesy probíhající v mozku ovlivňují naše chování a jednání? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.