Emil Zátopek stále inspiruje. V Belgii po něm pojmenovali časopis

Češi jsou vždycky hrdí na to, když se někdo z nich proslaví ve světě. Slavných Čechů najdeme hodně, ale jeden z nich má to, čeho nedosáhli ani Václav Havel nebo třeba Jaromír Jágr – svůj vlastní časopis. Ten vychází v Belgii a je o běhání. Nemůže se tedy jmenovat nijak jinak než Zatopek.

Mistrovství Belgie v maratónu se běží z východobelgického Visé do nizozemského Maastrichtu a zpět. Jedním z jeho partnerů je časopis Zatopek.

Spousta běžců tak má na sobě reklamní trička s velkým nápisem Zatopek. Jestlipak vědí, po kom je časopis pojmenován?

Čtěte také

Paul zná Emila Zátopka z televize nebo ze sportovních novin. A pro Marka je Zátopek dokonce vzorem pro jeho vlastní trénink.

Gilles Goetghebuer napsal i komiks o nejslavnějších běžcích všech dob. A vévodí mu opět Emil Zátopek

„Zátopek vymyslel intervalový trénink, podle kterého všichni běháme, abychom byli rychlejší,“ říká Mark s jedním výtiskem časopisu Zatopek v podpaží. Jako všichni ostatní běžci ho dostal spolu se startovním číslem.

Nejlepší běžec historie

„V dějinách samozřejmě byla spousta skvělých běžců, ale Zátopek, to je jako Eddy Merckx v cyklistice. Jeho jméno je symbolem pro běhání jako takové. Pro mě je to nejlepší běžec historie,“ říká Gilles Goetghebuer, šéfredaktor časopisu Zatopek.

Časopis vychází jednou za tři měsíce v nákladu 40 tisíc výtisků a je vůbec nejčtenějším časopisem o běhání v Belgii.

„Připravujeme dlouhé a podrobné články o tom, jak správně trénovat, co jíst nebo třeba jak k běhání přivést děti. Náš záběr je hodně široký,“ shrnuje šéfredaktor.

Čtěte také

Běhám, běháš, běháme

Různé běhy pro veřejnost jsou v Belgii vyprodané během pár hodin, když tu jdete parkem nebo lesem, tak potkáváte běžce každou chvíli. Běhání je tady prostě neuvěřitelně populární. A zájem o něj roste po celém světě.

Časopis Zatopek a jeho šéfredaktor Gilles Goetghebuer

„Dnes běhá mnohem víc žen než dřív, hlavně na kratších vzdálenostech mezi pěti a deseti kilometry,“ konstatuje Gilles Goetghebuer.

„Obrovsky populární jsou běhy ve městech, ale hodně lidí pořád běhá i přespolní závody. Právě tahle rozsáhlá nabídka je velkým rozdílem oproti minulosti.“

Čtěte také

Sportem ku zdraví

Ale proč vůbec lidé začali v masovém počtu běhat? Vysvětlení, která pro to má Gilles Goetghebuer, by Emilu Zátopkovi určitě udělalo radost.

Dopis, kterým Dana Zátopková povolila užívání jména svého manžela pro časopis o běhání. A dopis do Bruselu poslala s poštovní známkou, na které je Emil Zátopek

„V posledních letech vyšla najevo spousta skandálů ohledně vedlejších účinků různých takzvaně zázračných přípravků nebo léků. Ty jsou leckdy škodlivé třeba pro srdce nebo játra,“ říká.

„Lidé snad už pochopili, že existuje jen jeden spolehlivý lék na problémy, jako je nespavost, nadváha nebo cholesterol. A tím lékem je sport.“

A tak není divu, že Belgičané rádi běhají a čtou časopis, který se jmenuje Zátopek.

autor: oho
Spustit audio