Ekonomický pragmatismus nebere ohled na lidská práva. A situace v Česku se zhoršuje, říká aktivista Milan Opavský

27. leden 2017

Překladatel a aktivista Milan Opavský během návštěvy čínského prezidenta v Praze vyzval na plakátech k propuštění rodin čínských disidentů. K tomu skutečně došlo – poté, co jeho záběry plakátů z Prahy zveřejnily agentury po celém světě. „Bannerů bylo celkem 13,“ říká.

Čínskou vládu příliš nezajímá, jak se o ní jedná v zahraničí, berou ale velice vážně to, co se publikuje v čínském tisku. „Nemají obavy z toho, co se děje venku, ale co se děje vevnitř, protože na to reagují lidé přímo v Číně, kteří čtou internet,“ upozorňuje.

Čtěte také

Připouští ale, že když fotografie hlavy čínského prezidenta s bannery prolétly celým mezinárodním tiskem, tak byl dosah velký. On sám má možnost dostat se do spojení s čínskými disidenty v Berlíně, kde žije. Tito lidé jsou 24 hodin denně na telefonu s Čínou a podávají informace různým organizacím ve světě nebo píší blogy. „Situace disidentů v Číně je momentálně dost zoufalá,“ upozorňuje.


Aktivismus se u všech lidí probouzí v době, kdy lidé mají pocit, že svobody ubývá. MILAN OPAVSKÝ

I práce aktivistů vyvolává vekou nevoli, navíc z 90 % končí neúspěchem a člověk se vystavuje tomu, že vypadá směšně. Přímé vyhrožování ale nezažil, negativní názory čte zejména na sociálních sítích.

„Jediné, co jsem zažil, bylo při návštěvě Si Ťin-pchinga v Praze, kdy se na mne vrhli Číňané, házeli mi přes hlavu vlajky. Obrátil jsem se na policii ČR, aby mi zajistila bezpečnost, a oni mezi mne a Číňany postavili těžkooděnce, to jsem říkal klobouk dolů před českou policií,“ vyzdvihuje.

Veřejné protesty jsou podle něj důležité proto, aby disidenti měli pocit, že se na ně nezapomíná – to je důležité pro disidenty v Číně, stejně tak jak to bylo důležité pro Chartisty v bývalém Československu za totalitního režimu.

Obává se ale také především toho, že základní lidská a občanská práva jsou v Česku omezovaná, že vše podléhá takzvanému ekonomickému pragmatismu, který nebere ohled lidská práva – situace se stále zhoršuje.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu

autoři: lvb , prh
Spustit audio