Egyptské Muslimské bratrstvo se vrací do ilegality. O zákazu jeho činnosti rozhodl soud v Káhiře

23. září 2013
Zprávy

Egyptský soud zakázal veškeré aktivity Muslimského bratrstva. Přikázal také vládě, aby zajistila majetek této organizace a převzala kontrolu nad jejími zmrazenými účty. Vrcholí tak měsíce trvající tažení proti hnutí, ze kterého vzešel bývalý prezident Muhammad Mursí.

„Právem soudce je nařídit v urgentních případech pozastavení všech aktivit, které jsou potenciálně škodlivé," hájil rozhodnutí soudu před novináři právník, který podal na Muslimské bratrstvo žalobu.

Bratrstvo bylo dlouhou dobu zakázané. Egyptské úřady opět povolily jeho činnost v roce 2011. Na jaře letošního roku pak bylo legalizované jako nevládní organizace.

Proti rozpuštění strany se přitom ještě před necelým měsícem vyslovil i egyptský premiér Házim al-Bibláví.

„Rozpuštění Muslimského bratrstva není řešením," zopakoval dnes premiér v rozhovoru pro jednu ze soukromých egyptských televizních stanic.

Právníci Bratrstva se chystají podat proti verdiktu soudu odvolání. I celá řada Egypťanů souhlasí, že by bylo lepší nechat organizaci oficiálně působit. Obávají se totiž, že se Muslimské bratrstvo vrátí k podzemním aktivitám a opozičnímu boji se zbraní v ruce.

Podle některých názorů jsou ostatně právě desítky let v ilegalitě příčinou, proč se Bratrstvo nebylo schopné pořádně začlenit do nového politického prostředí a obstát v roli vládnoucí strany.

Čtěte také

Politické křídlo Muslimského bratrstva, Strana svobody a spravedlnosti, vyhrálo první svobodné parlamentní volby v Egyptě a později zvítězil i prezidentský kandidát Bratrstva Muhammad Mursí. Armáda ho ale s masivní podporou lidí v ulicích počátkem července svrhla a následně skončilo ve vězení v podstatě celé vedení organizace.

Politická karikatura: Lev Mursí a představitelé současného režimu v podobě poslušných psů na vodítku amerického prezidenta Obamy

Zákaz činnosti v praxi znamená, že Muslimské bratrstvo nemůže podnikat jakékoliv právní kroky nebo finanční transakce. Formálně zatím jeho registrace jako nevládní organizace nebyla zrušená, ale očekává se, že k i k tomuto kroku brzy dojde.

Zatím není jasné, jak se zákaz dotkne charitativních aktivit organizace. Muslimské bratrstvo provozuje v Egyptě stovky nemocnic, sirotčinců nebo škol. Pokud by rozhodnutí soudu znamenalo i zavření těchto institucí, postihlo by to velký počet především chudých lidí na egyptském venkově.

autoři: mac , dka , krw
Spustit audio