Dva místopředsedové Evropského parlamentu, to je velmi silné zastoupení, říká Radka Maxová z hnutí ANO

Nově zvolený Evropský parlament má za sebou první schůzi. Na ní poslanci zvolili svého předsedu a také 14 místopředsedů – včetně dvou z Česka. Jinak ale politici ze střední a východní Evropy na nejvyšší posty nedosáhli. „Poprvé v historii Evropského parlamentu má Česká republika dva místopředsedy. Což je poměrně silná pozice,“ říká v rozhovoru s Tomášem Pancířem nově zvolená europoslankyně Radka Maxová z hnutí ANO.

Česku přitom těsně unikla pozice samotného předsedy Evropského parlamentu – europoslanec Jan Zahradil za ODS skončil v boji o nejvyšší post na druhém místě. A například Radka Maxová z hnutí ANO pro něj ruku nezvedla. „Pro mě měl asi nejlepší projev ze všech kandidátů, ale ctím dohody uvnitř Evropského parlamentu,“ vysvětluje, proč pro Jana Zahradila nakonec nehlasovala.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš přitom na konci května prohlásil: „Máme jen 21 europoslanců. Pokud nejsme schopni vystupovat jednotně a bojovat za Českou republiku, je mi to líto.“ 

Žádné dotazy na téma Andreje Babiše jsem nedostala. Ani neformálně.
Radka Maxová

Rozpor mezi prohlášením svého stranického předsedy a vlastním hlasem proti Janu Zahradilovi samotná Radka Maxová nevidí. „Toto není věc, která by měla jednoznačně ukázat, že Česká republika stojí při sobě. Vnímám, že přijdou ještě daleko důležitější věci. Pan Zahradil je velmi vlivný poslanec a myslím, že svou roli ještě sehraje. Já jsem ráda, že máme dva místopředsedy, je to velmi silné zastoupení.“

Bude nové vedení Evropské unie chtít opět prosazovat kvóty? Neovlivní nové složení Evropské komise směřování Evropské unie? A jaký je postoj hnutí ANO k pravděpodobné nové předsedkyni Evropské komise? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , als
Spustit audio