Dronům patří budoucnost. Čeští odborníci se zaměřují především na vývoj jejich inteligence

21. leden 2018

Česko není zemí, kde by továrny chrlily statisíce dronů. Přesto se tu bezpilotní letadla vyrábí, a to pro celý svět. Češi se specializují na programování nejrůznějších aplikací pro drony nebo na vývoj bezpilotních letadel.

V Plzni vytvořili takzvaný Dronet, který poskytuje zázemí začínajícím vývojářům dronů a všeho, co s nimi souvisí. Právě tam vyvinuli program, který pomocí fotek pořízených drony hlídá stav mostů.

Dron z bezpečné vzdálenosti nafotí jednotlivé praskliny, a speciální software pak dokáže s milimetrovou přesností porovnat snímky stejného místa v určitém časovém odstupu a zjistit vývoj praskliny.

Na takovéto úkoly se používají takzvané multikoptéry, tedy elektrické drony se čtyřmi nebo i více vrtulemi. Laikům se budou zdát velmi podobné jako drony z hračkářství.

Dron

Dron, nebo bezpilotní letadlo?

Dron ale může být i klasické letadlo s křídly, které pouze nemá pilotní kabinu. Pilot totiž sedí dole na zemi. Letadlo je řízené z ovládací jednotky umístěné v jakémsi kufru, který váží přibližně padesát kilogramů, tedy skoro víc než samotné letadlo.

Čtěte také

Jsou v něm hlavně těžké baterie na zálohování elektřiny,“ vysvětluje v hale v pražském Radotíně, kde se drony montují, Ladislav Semetkovský.

„Jde vlastně o mobilní řídící stanici. Na levém monitoru se zobrazují informace o letadle a na pravém jsou v reálném čase záběry z kamery umístěné na letadle,“ popisuje spolumajitel společnosti Primoco UAV.

Čtěte také

Vrtulových letadel s benzínovým motorem tu vyrobí padesát ročně, tedy každý týden jedno.

autor: mkk
Spustit audio