Drogy a preventivní programy v užívání extáze

6. březen 2006
Vaše téma

Poslední část věnujeme, jak jinak, opět tématu extáze. Mluvíme o tom, že v současné době nefungují v této oblasti žádné preventivní programy přesto, že v užívání této "taneční drogy" Češi bodují. Jediný preventivní program, který vykazoval určité výsledky testování drogy extáze přímo na tanečních akcích byl zastaven.

U telefonu je teď náš poslední host Ondřej Novák. Protidrogový odborník a člověk, který testování drogy několik let osobně prováděl. Dobrý den. My jsme zhruba před hodinou mluvili s Viktorem Mravčíkem z Národního protidrogovacího centra pro drogy a drogové závislosti. Ptali jsme se, jaké výhody mělo testování přímo na akcích a jaké výsledky? Stejná otázka je i pro vás.

Ondřej Novák: Tak ty výhody byly ty, že vlastně ti uživatelé, kteří byli rozhodnuti tuto látku požít, extázi, že vůbec k nám přišli. My jsme získali jejich důvěru a mohli jsme jim podat informace o rizicích a nějakým způsobem ovlivnit jejich chování. Takže bylo to vlastně získání důvěry.

Protivníci této preventivní aktivity říkají, že testy nemají průkazní hodnotu a že je lepší podávat třeba vodu zdarma nebo rozdávat letáky. Co vy na to?

Ondřej Novák: Tak samozřejmě průkazní hodnota není absolutní. Ty hodnoty jsou pouze orientační. My pouze zjistíme, jestli v té látce, v té tabletě je ta psychoaktivní droga, je extáze nebo není přítomna. Nezjistíme samozřejmě kolik. Nicméně uživatelé, pokud jsme jim rozdávali letáky, tak oni si to sice přečetli, ale už se s námi nedávali do hovoru. Neměli takový zájem a těžko jsme se dostali vlastně k jejich problémům s drogami. V případě, že jsme testovali ty drogy nebo ty látky, jestli ují účinnou drogu, oni se nám více svěřovali. Mohli jsme je navázat na další služby. Mohli jsme jim nabídnout zprostředkování lékařské a psychosociální pomoci. Takže v tomto to mělo právě ty velký výhody.

Ten projekt v současnosti už tedy neběží?

Ondřej Novák: V současné době neběží. V loňském roce bylo samozřejmě zastaveno financování z centrálních zdrojů, z úrovně ministerstev. Nějakým způsobem ještě dobíhalo financování z obecních úřadů. Nicméně byl tady velký tlak, jakási nevyřčená politická objednávka, nezmiňovat se v podstatě, že vůbec takový projekt, takovéto testování probíhá. Takže tady vlastně začala fungovat, cosi jako, autocensura.

Kdybyste měl teď dostat ve vysílání Českého rozhlasu 1 několik sekund. Uměl byste veřejnost přesvědčit, že by se tato aktivita měla obnovit. Jaká byste použil slova?

Ondřej Novák: Já bych řekl, že je... Pokud si lidé koupí a jsou to většinou mladí lidé, kteří s drogami experimentují. Pokud si tu látku koupí a jsou rozhodnuti užít ji, je lepší, když si předtím a mají možnost ji otestovat u odborníků a případně si tuto zkušenost nechat rozmluvit a nebo se poučit o rizicích než když to testují sami na sobě a riskují tím svoje zdraví.

Říká protidrogový odborník Ondřej Novák. Díky, že jste se zapojil do Vašeho tématu. Nashledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu