Dovolená pod taktovkou ROH? V Tatrách máte možnost

Kdo by chtěl na dovolené vstávat v sedm ráno? Nechat se budit hlasitou budovatelskou hudbou a běžet na hromadnou rozcvičku? To, co by většinu lidí odradilo, je pro jiné neodolatelně atraktivní. Dovolenou v duchu rekreací ROH nabízí už pět let jedna česká cestovní kancelář. A ne jen tak někde, ale přímo ve Vysokých Tatrách v zotavovně Morava.

Tam pobýval i vůbec nejslavnější rekreant československé historie, Jaroslav Marvan coby revizor Gustav Anděl. Tak rychle uvázat pionýrské šátky, dovolená začíná.

Na nádraží v Popradu přijíždí rychlík z Prahy a v něm nový turnus rekreantů, kteří už se po cestě stihli seznámit. Na nástupišti jsou připraveni delegáti s transparenty. Rekreace ROH má přece pevný řád už od začátku

Pak už se rekreanti s plnou bagáží přesouvají do autobusu a do hor, do Tatranské Lomnice. Vidím většinou starší tváře. Zástupce cestovní kanceláře Petr Krč mě později v hotelu opravuje.

„Nejvíce rekreantů, kteří přijíždějí, je ve věku mezi 45 a 65 lety. Jezdí sem však i pětatřicátníci se svými dětmi. Na otázku, co je sem táhne, odpovídají: Jezdili jsme sem jako malé děti,“ popisuje.

Na dovolené nesmějí chybět kostýmy, které odkazují na minulé časy

Dovolená v socialistických kulisách

Na dovolené ROH nemůže chybět seznamovací večírek. Z omšelých křesel společenského sálu zotavovny vykukují rozesmáté obličeje a je vidět, že dovolená evidentně splnila očekávání.

Laděna a Milena mezitím vysvětlují, že se na neobvyklou dovolenou vydaly díky doporučení známých. „Chtěli jet s námi. Bohužel jim to nevyšlo, dnes mají secvičnou,“ podotýká jedna z nich.

Ta pravá legrace začne až ráno. Přesně v sedm hodin. Zatímco za zvuku píšťalky běžíme pod zotavovnu na rozcvičku, z kuchyně už voní smažená vajíčka. Ještě před snídaní se však rekreanti musí 15 minut potit na louce pod hotelem.

Nedílnou součástí pobytu v zotavovně jsou všudypřítomné staré písničky, hotelová recepce vyzdobená v socialistickém duchu a také kostýmy. Někdo si vezme pionýrský šátek, někdo prostě zastrčí tričko hluboko do trenýrek a image je hotová.

Zotavovna je vybavena i dobovým tiskem

Tatry jsou naše hory, tvrdí čeští rekreanti

Jak však ředitelka zotavovny Morava Iveta Šestáková upozorňuje, tady se na komunismus nevzpomíná s láskou. Je to spíš týdenní párty v dobových kulisách. Skoro všichni rekreanti jsou Češi, Slováky podobné retro bláznění neláká. Koneckonců celý hotel Morava je vlastně tak trochu český.

„Až 80 procent klientely přijíždí z Česka. A když se každé ráno ptáme: Čí jsou Tatry?, všichni bez váhání odpovídají: Naše!“ říká Iveta Šestáková.

Gustav Anděl by si za tenhle marketingový přínos Tatrám jistě něco zasloužil. Třeba malou sochu v parku v Tatranské Lomnici nebo lanovku nesoucí jeho jméno. Na podobné nápady však sami Slováci nejspíš slyšet nebudou. Možná je tedy prosadí čeští rekreanti. Jsou to koneckonců „naše hory“.


Zvětšit mapu: zotavovna Morava v Tatranské Lomnici nabízí zážitky jako z dob socialismu

autor: vob
Spustit audio