Dovolená na Jadranu je letos trochu dražší

4. srpen 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

Na nový dálniční úsek od Splitu směrem na Dubrovník bude zřejmě vypsáno otevřené výběrové řízení. Letos vás dovolená u Jadranu vyjde o něco dráže. Ve velkých turistických centrech dokonce zaplatíte v některých restauracích až o 50 procent více, než ve vnitrozemí.

Na nový dálniční úsek od Splitu směrem na Dubrovník bude zřejmě vypsáno otevřené výběrové řízení. Rozhodla o tom dnes chorvatská vláda. 37 kilometrů dlouhá trasa mezi Dugoplolje a Šestanovcem měla být bez konkurzu zadána americké firmě Bechtel. Tato firma má mimo jiné kontrakt na obnovu Iráku a stavěla i většinu úseků dalmátské dálnice A1, zřejmě bez výběrového řízení, což kritizuje Evropská komise.

Letos vás dovolená u Jadranu vyjde o něco dráže. Ve velkých turistických centrech dokonce zaplatíte v některých restauracích až o 50 procent více, než ve vnitrozemí. Nejvyšší ceny mají v restauracích v Dubrovniku. Cenové politice provozovatelů barů a restaurací se přizpůsobili i trhovci. Čím blíže k pláži jsou, tím vyšší ceny mají.

Na Brač, Hvar i Korčulu letos dohlíží více hasičů. Zdejším přijeli na pomoc profesionálové z vnitrozemí. Po loňských rozsáhlých požárech totiž chorvatská vláda uvolnila na prevenci o pět milionů kun více. Pro zajímavost: letos jsou v Dalmácii v pohotovosti 4 helikoptéry, 4 kanadéry a několik letadel.

autor: Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu