Doteky víry - 13. 4.

13. duben 2008
Doteky víry

Výzkum Gallupova ústavu: jaké názory ve skutečnosti panují v muslimských zemích? Náboženství, tělo a moc. Kontroverzní výstava rakouského malíře a sochaře Alfreda Hrdličky ve Vídni. Vodní zvon v Betlémské kapli. O náboženských vlivech v české folkové hudbě - seriál Karla Vepřeka. Na předsednictví Česka v Radě Evropské unie se připravuje i Ekumenická rada církví. Proč je to záležitost, ke které je třeba přistupovat s maximální vážností? A jak církve chápou motto českého "vládnutí", které zní "Evropa bez bariér"? O tom hovoří Joel Ruml.

Podrobněji o programu nedělních Doteků víry s datem 13. dubna:

Komentář Daniela Rause k výsledkům výzkumu Gallupova ústavu. Ten zjišťoval, co si myslí o západním světě lidé z pětatřiceti muslimských zemí.

Náboženství, tělo a moc - to je název kontroverzní výstavy, která přivedla Vídeňské diecézní muzeum do centra pozornosti médií i veřejnosti. Detaily má Jakub Šiška.

Romantika i mystika, to je vodnářský zvon - představí vám jej Daniela Brůhová.

Karel Vepřek pokračuje v seriálu o duchovních motivech ve folkové hudbě. Tentokrát zaměřil pozornost na faráře s kytarou Svatopluka Karáska.

České předsednictví v Radě Evropské unie - poskytne nám nebývalé možnosti ovlivnit běh věcí v Evropě. Chopí se těchto šancí i církve? Ve Výzvách přítomnosti o tom mluví Eva Hůlková s Joelem Rumlem - synodním seniorem Českobratrské církve evangelické.

Některé příspěvky Vám nabízíme také v textové podobě:

Výzkum Gallupova ústavu o muslimech

Provokace ve Vídni

autoři: ehů , Daniel Raus , Karel Vepřek , Jakub Šiška , Daniela Brůhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.