Dorota Nvotová: Nepál? Buď se zblázníte, nebo se naučíte žít přítomností

23. květen 2013

Po těžké životní zkušenosti se rozhodla vyčistit hlavu a vyrazila do Nepálu, kde strávila s přestávkami několik let. Řeč je o slovenské herečce a zpěvačce Dorotě Nvotové, se kterou si ve čtvrtek povídala moderátorka Lucie Výborná.

„Do Nepálu jsem se vydala po rozvodu. Byla jsem na dně. Musela jsem odejít a vyčistit hlavu,“ přiznává Dorota Nvotová. Nepál ji zaujal také spontánností místních.

„Buď se zblázníte, nebo se naučíte žít v přítomnosti,“ tvrdí o nepálském způsobu života. „V Nepálu musíte žít jedině přítomností, protože okolnosti jsou často nevypočitatelné. Nevíte, kdy nepůjde elektřina nebo vám třeba zemře kráva,“ dodává.

Čtěte také

Nepálci jsou podle ní velmi přátelští a pohostinní. Jejich způsob života prý připomíná romskou osadu. „Tráví většinu času venku, žijí na ulici – tam vaří, perou, popíjejí čaj,“ vysvětluje.

Zároveň popisuje, jak se zapojila do pomoci v místním sirotčinci. „Nejdřív jsem byla klasický dobrovolník. Situace dětí byla skutečně zlá – jedly z lavorů a kyblíků, spaly v posteli po šesti,“ vzpomíná Dorota Nvotová, která se jim rozhodla pomoct.

Dorota Nvotová ve studiu Radiožurnálu

Čtěte také

Kde je hranice mezi zanedbáváním dětí a kulturními rozdíly? A jak pokračoval příběh dětí z údajného sirotčince? Také to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Dorotou Nvotovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio