Dopřejte si čas od času bio, na chuti to poznáte. Napoví označení Česká biopotravina roku

5. srpen 2018
Glosa Pavla Maurera

V čem je lepší bio steak oproti tomu běžnému? A proč stojí za to si za něj občas připlatit? Odpovíme nejen milovníkům masa, ale také těm, kteří se zajímají o původ potravin, které jedí.

Rád vám něco povím o steaku a především pak o bio steaku. Nesmějte se dopředu, prosím, a nezatracujte označení bio. Bio steak zase není tak úplně jednoduchá věc. Pojďme ale od začátku: Když si dnes objednáte v restauraci steak nebo biftek, dají vám někdy cokoli, ale když jste u skutečných odborníků, nabídnou vám tenhle exkluzivní a vůbec ne laciný kus masa v mnoha variantách.

Jsou podniky, kde mají široký výběr. Chcete plemeno angus, bílé charolais, chlupatý herefordský náhorní skot a nebo USDA, tedy americké hovězí nesoucí státní známku nejvyšší kvality? Některé podniky si zakládají na tom, že mají maso stařené, maso správně odleželé, vyvěšené a vyzrálé, které vám přinese ty nejúžasnější chuťové zážitky. Zkušený kuchař vám udělá steak středně, více propečený a nebo krvavý, jak je ve zvyku třeba ve Francii nebo v Argentině.

Skotský náhorní skot highland cattle

A já teď mezi ty nejluxusnější steaky na našem trhu házím novinku: bio steak 1. třídy. Ptáte se, jestli je drahý? Ano a ne. Jeho cena odpovídá kvalitě. To víte, když vám někdo servíruje mořského okouna ze sádky, ze sítě nebo loveného na háček, to vše pochopitelně velmi výrazně mění účtenku. Co se hovězího steaku týká, je to stejné. Nyní bude na trhu úplnou novinkou označení těchto steaků nejvyšší kvality značkou Biopotravina roku.

A věřte, že rozdíly v chuti a kvalitě hovězího masa jsou nebetyčné. Nejvíce ovlivňující faktory jsou například druh skotu, způsob krmení, prostředí, kde vyrůstal, ale i způsob porážky a dalšího zpracování. Naše biozemědělství nyní dokonce připravuje porážku dobytka bez výstrahy, střelnou zbraní, přímo na pastvinách. To znamená odbourání stresujícího převozu na jatka a pak i samotný, někdy dosti drastický způsob ukončení dobytčího života.

Znovu zdůrazňuji, nemusíte si každý den objednávat bio ponožky a bio mýdlo, ale vezměte na vědomí, že kupováním těchto produktů a především pak bio potravin nejen šetříte naše prostředí a svoje tělo, ale přispíváte ke dlouhodobému procesu ochrany naší planety před devastujícími zásahy civilizace. Zkuste si někdy zavázat oči a kousnout si do smaženého biokuřátka a pak pro změnu do urychleného brojlera vyhoněného práškama. Vaše pusa i tělo vám odpoví! Například označení Česká biopotravina roku je vodítkem, že potravina zvítězila jako úplně nejlepší ve své kategorii!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio