Dominik Duka: Veselé Vánoce vám všem

18. prosinec 2011
Glosa Dominika Duky , Glosa Dominika Duky

Betlémy a zase betlémy, zhlédnuté ovšem s těmi, kdo nás mají rádi. Prolínání ryze českých půvabných prvků s palestinskou krajinou, přátelská setkání v kostelích o půlnoční mši a víra v to, že se stane zázrak.

Vánoce jsou již nablízku. Dárky povětšinou vymyšlené, i když ještě někdy nekoupené. Z temných skříní vytahujeme podstavce na stromeček, ozdoby a řetězy a také stavíme ke stromečku betlémy. Jsou nejrůznější: velké, náročné a krásně vyřezávané ze dřeva, ale i ty tištěné, na plochých překližkách. Pečené z vizovického těsta, keramické, umístěné v lahvích či džbáncích, uvité z kukuřičného šustí nebo slámy.

Podobnou pestrou směsici můžeme vidět třeba v Muzeu Karlova mostu v Praze, kde je výstava tří staletí betlémů. Do palestinské krajiny tak pronikly české lesy a louky, běžná řemesla naší země. Scénu narození Ježíška jsme si zkrátka přisvojili a osadili tím nejpůvabnějším, co známe.

Vedle Josefa a Marie, spolu s anděly, volkem a oslíkem, jsou naše betlémy plné řemeslníků i nejrůznějších domácích zvířat. Rád vzpomínám na pohyblivý betlém v Třebechovicích pod Orebem nedaleko Hradce Králové. Zasloužil si dokonce účast na Světové výstavě v Japonsku.

V těchto dnech mnoho rodičů i prarodičů vezme své potomky, aby jim ukázali kouzlo Vánoc. Navštěvují kostely s nezaměnitelnou vůní jehličí a obdivují právě krásné lidové betlémy. Není bez zajímavosti, že pražský kostel Na Karlově má dokonce jakousi napodobeninu onoho místa, za kterým dnes jezdí poutníci do Betléma, tedy místa Božího narození.

Kromě zhlédnutí betlémů v kostelech je však ještě jedna vánoční příležitost, kdy kostel navštěvují i ti, kdo se v něm během roku příliš nezastavují. Ano, je to půlnoční mše svatá. Jsem rád, že jsme si stále více vědomi, že v tuto chvíli do našich kostelů nepřicházejí turisté-diváci, ale skuteční návštěvníci, které chceme s radostí a úctou mezi námi přivítat. Rádi bychom, aby to bylo opravdu přátelské setkání, provázené vzájemným porozuměním. Snad se uprostřed otevřených kostelů stane zázrak a mnohdy se otevřou i srdce těch, kdo přicházejí jednou ročně.

To vše lidské, co Vánoce a betlémy provází, jako by bylo připomínkou, že o půlnoci na Štědrý večer Bůh zrozen jest. Tedy že Bůh se stal člověkem, aby se nám přiblížil. Kéž jsou Vánoce dobou, kdy se i my přiblížíme Bohu a sobě navzájem. Tak tedy radostné Vánoce vám všem!

autor: Dominik Duka
Spustit audio