Dominik Duka

23. prosinec 2011

Pouhé dvě hodiny před mší za Václava Havla byl hostem Radiožurnálu pražský arcibiskup Dominik Duka, který rozloučení s prvním polistopadovým prezidentem povede. „Vybavují se mi naše setkání, protože každé z nich bylo událostí,“ přiznal Dominik Duka moderátorce Lucii Výborné a posluchačům.

„Václav Havel byl mimořádná osobnost. V plzeňském vězení na Borech jsme se viděli každý den. Zůstává mi to v paměti jako barevný film,“ popisuje Dominik Duka s tím, že vězeňská setkání se nedají nijak vymazat. „Měl jsem to štěstí, že jsem potkal řadu lidí, s nimiž mě dodnes spojuje přátelství. Nemusíme se často vidět, ale víme o sobě a můžeme se na sebe spolehnout,“ vysvětluje vzácnost přátelství, která ve vězení vznikla.

souhrn zpráv k úmrtí prezidenta Václava Havla

„S Václavem Havlem i jinými vězni jsem si nejčastěji povídal o literatuře, politických otázkách nebo Chartě 77, ale také o náboženství a jeho ústředním tématu, tedy Bohu,“ vzpomíná Dominik Duka. „V té době totiž psal Havel dopisy, jejichž hlavním tématem byly otázky smyslu života,“ dodává.

„Samotná mše pro mě těžká nebude, ale promluva ano. V takové chvíli se mi vybaví některé společné okamžiky. To se mi pak může promítnout v hlase,“ míní. „Zahraniční hosté dostanou text projevu v anglickém překladu, ale přesto doufám, že se mi nezlomí hlas a udržím se v rámci plánovaného projevu,“ uvažuje Dominik Duka.

Arcibiskup Dominik Duka u mikrofonu Radiožurnálu

Kdy se Dominik Duka viděl s Václavem Havlem naposled? Jak vnímá odezvu lidí na smrt této osobnosti? Proč byl Václav Havel víc oceňován v zahraničí než v Česku? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Dominikem Dukou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio